Von der Leyen kreće u latinoameričku turneju radi jačanja političkih i trgovinskih veza
(Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU)

Von der Leyen kreće u latinoameričku turneju radi jačanja političkih i trgovinskih veza

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak počinje turneju po četiri latinoameričke zemlje kako bi ojačala političke i trgovinske veze za koje Evropska unija priznaje da ih je ponekada zanemarivala.

Od ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija je tražila partnere "istomišljenika" kako bi obezbijedili druge izvore trgovine i kritičnih minerala potrebnih za njenu zelenu tranziciju, i pomogla da se smanji njeno oslanjanje na Kinu.

Von der Leyen tokom nekoliko dana sastat s će se predsjednicima Brazila, Argentine, Čilea i Meksika. Njena posjeta slijedi nakon putovanja njemačkog kancelara Olafa Scholza u ovoj godini i dolazi sedmicu prije nego što brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva otputuje u Pariz.

Bruxelles će također ugostiti više od 30 čelnika iz Latinske Amerike i Kariba na samitu od 17. do 18. jula, što je odskočna daska za "novu agendu" EU s tom regijom koja je predstavljena prošle sedmice.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell kazao je da se to partnerstvo ponekad "uzimalo zdravo za gotovo, ili čak zanemarivalo" i da ga je potrebno nadograditi "partnerima po izboru".

Visoko na dnevnom redu posjete von der Leyen bit će trgovinski sporazum sklopljen 2019. sa blokom Mercosur - Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja - ali je odgođen uglavnom zbog zabrinutosti zbog krčenja šuma Amazonije.

EU uskoro očekuje odgovor Mercosura na svoj prijedlog da se sporazumu pridruže obaveze u pogledu održivosti i klimatskih promjena.

Von der Leyen će također nastojati da unaprijedi ažuriranje trgovinskog pakta EU-Meksiko koji su dvije strane dogovorile 2018.

Drugi fokus bit će želja EU za partnerstvom na ključnim sirovinama s nizom zemalja u regiji. Blok ima trgovinski sporazum s Čileom koji bi kompanijama iz EU mogao dati veći pristup litijumu i bakru u toj zemlji.

Mogući memorandum o razumijevanju s Argentinom također bi moglo da podstakne istraživanje rezervi nafte i gasa iz škriljaca Vaca Muerta od investitora iz EU, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ursula von der Leyen turneja latinoamerika
Ursula von der Leyen zamrznuta imovina kupovina Ukrajina
0 28.02.2024 10:34
Josep Borell Ursula von der Leyen proizraelski stav
0 26.02.2024 12:59
Ursula von der Leyen Poljska
0 23.02.2024 14:52
Ursula von der Leyen kandidatura Evropska komisija
0 19.02.2024 11:58
Ursula von der Leyen kandidatura predsjednica Evropske komisije
0 19.02.2024 08:10
Ursula von der Leyen Minhenska sigurnosna konferencija
0 17.02.2024 14:13