Von der Leyen: EU će što prije osigurati vakcine za Zapadni Balkan
(Izvor: Reuters)

Von der Leyen: EU će što prije osigurati vakcine za Zapadni Balkan

Evropska unija će posebnim mehanizmom “što je prije moguće” osigurati vakcine protiv korona virusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susjede, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, saopštivši ishod video zasjedanja vođa EU-a, prenosi Tanjug.

Von der Leyen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije osigura Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU-a.

Do ljeta vakcinisati 70 posto stanovništva

Čelnici EU-a su takođe odlučili da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa “jako obeshrabre nebitna putovanja” unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU-a i “šengenska zona”, a moraju se tačno utvrditi i “crvene zone” u svijetu i zahtijevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na korona virus.

Von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante korona virusa i naglasili da će zato biti poduzete sve mjere da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva.

Oni su naglasili da je cilj da se do ljeta vakciniše najmanje 70 posto stanovništva EU.

federalna.ba/Tanjug

Von der Leyen EU vakcina
vakcinacija vakcina vakcine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 24.02.2021 21:50
Mađarska vakcina cjepivo
0 24.02.2021 17:16
Filipini vakcina vakcinacija istraga
0 24.02.2021 10:27