Volonteri su pokretači mnogih promjena u društvu

Volonteri su pokretači mnogih promjena u društvu, poručeno je danas sa svečanosti koju je Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine upriličilo u Sarajevu povodom 5. decembra, Svjetskog dana volontera.

Na svečanosti upriličenoj u zgradi Društva Crvenog krsta/križa BiH, nekadašnjem kinu Sutjeska, danas su potpisani ugovori s volonterima, dodijeljena Medalja Florence Nightingel i 43 priznanja "Volonter godine“ za volontere koji su postigli postignuća u devet kategorija iz strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Namik Hodžić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/ križa Bosne i Hercegovine, čestitao je svim volonterima njihov dan i zahvalio im za sve što rade za građane i zajednicu u Bosni i Hercegovini.

"Veliki je broj volontera koji okuplja Crveni križ BiH kao najveća i najsnažnija humanitarna organizacija. Na godišnjem nivou imamo redovno oko 5.000, a u vanrednim kriznim situacijama do 8.000 volontera“, rekao je Hodžić.

Kazao je kako je i današnji dan i prilika da se na skroman način zahvale volonterima koji su učinili mnogo za dobrobit zajednica.

Govoreći o značaju samih volontera za društvo i zajednicu, Hodžić je podvukao kako se mnoge aktivnosti Crvenog krsta/križa BiH baziraju na volonterima.

"Imamo veoma mali broj profesionalaca i naše aktivnosti provode uglavnom volonteri. Volonteri su pokretači mnogih promjena u društvu. Pored konkretnog doprinosa u oblasti socijalne zaštite, javnog zdravlja, odgovora u kriznim situacijama, najvažnije je što su oni pokretači promjena i govorimo o tome da su oni velika snaga koja se koristi u društvu i njihovu podršku tokom cijele godine”, kazao je Hodžić, posebno ističući važnost volontera dobrovoljnih davalaca krvi.

Edina Pačuković, uposlenica Srednje medicinske škole u Orašju, volonter je u zdravstvenom sektoru već duže od 15 godina, i danas je za svoj istaknuti volonterski rad nagrađena Medaljom Florence Nightingel.

Na pitanje kako se danas osjeća kada prima značajno priznanje, Pačuković je odgovorila: "Ovo možemo smatrati nekom krunom što jedna medicinska sestra može dobiti tokom svog rada i profesionalnog angažmana. Jedina sam medicinska sestra iz regije koja je dobila tu nagradu. Veoma sam sretna".

A na pitanje koja je njena poruka mladima, posebno budućim volonterima, Pačuković odgovara kratko: "Obrazovanje i ljubav mogu promijeniti svijet”.

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine. Od tada se svake godine 5. decembar obilježava kao Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

federalna.ba/AA

 
Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovin Sarajevo Svjetskog dana volontera
Dan nulte diskriminacije Sarajevo Dan nezavisnosti BiH
0 02.03.2024 19:44
Dan nezavisnosti BiH Vijećnica Sarajevo
0 28.02.2024 20:09
Sarajevo Azerbejdžan godišnjica Hodžalija
0 26.02.2024 13:26
komunalni radnici Sarajevo protesti povećanje plata
0 26.02.2024 10:51
bomba bačena Sarajevo MUP KS
0 26.02.2024 10:23