Vojska Burkine Faso masakrirala 223 seljaka u osvetničkoj akciji
(Izvor: HRW)

Vojska Burkine Faso masakrirala 223 seljaka u osvetničkoj akciji

Međunarodna humanitarna organizacija za praćenje ljudskih prava Human rights watch (HRW) je u danas objavljenom izvještaju optužila vojsku Burkine Faso da je masakrirala 223 civila, uključujući i 56 djece u dva sela u februaru, prenosi BBC.

U izvještaju se navodi da je vojska ubila 179 civila u selu Soro i još 44 u obližnjem selu Nondinu, a preživjeli iz napada rekli su za HRW da je vojni konvoj sa preko 100 vojnika upao u selo Nondin, oko pola sata nakon što su islamistički pobunjenici primjećeni u blizini.

Prema njihovim izjavama, vojnici su išli od vrata do vrata, istjerujući stanovnike iz kuća, da bi ih nakon toga "podijelili u grupe prije nego što su otvorili vatru na njih".

Sat vremena nakon toga su upali u selo Soro, koje se nalazi na oko pet kilometara udaljenosti, gdje su se ubistva ponovila na istovjetni način. U oba sela vojnici su pucali i na one koji su pokušali da se sakriju ili pobegnu, rekli su svjedoci.

Masovna ubistva najvjerovatnije predstavljaju odmazdu vojske, koja je tamošnje seljake optužila da pomažu naoružanim islamističkim borcima. Masakr se dogodio nakon što su pobunjenici napali vojni kamp.

Preživjeli svjedok je rekao da su ih prije pucnjave vojnici optužili da nisu sarađivali s njima i što ih nisu obavijestili o kretanju islamističkih boraca. U Burkini Faso od državnog udara 2022. godine vlada vojna hunta, koja je po preuzimanju vlasti obećala da će zaustaviti nasilje od strane islamističkih pobunjenika. Međutim sukob je nastavio da eskalira, a procjenjuje se da barem trećinu Burkine Faso kontrolišu džihadističke grupe.

Međunarodne grupe i grupe za ljudska prava, uključujući Evropsku uniju i UN, optužile su Burkinu Faso za ozbiljna kršenja ljudskih prava u njenoj borbi protiv pobunjenika, uključujući neselektivna ubistva i prisilne nestanke desetina civila.

federalna.ba/Beta

Burkina Faso masakr
masakr Dobrinja godišnjica
0 18.06.2024 13:30
Burkina Faso kriza
0 03.06.2024 14:11
avionska nesreća Burkina Faso
0 07.03.2024 08:45
Azerbejdžan masakr Hodžalija
0 26.02.2024 12:47