Vođa bande na Haitiju prijeti građanskim ratom ako premijer ne podnese ostavku
(Izvor: Reuters)

Vođa bande na Haitiju prijeti građanskim ratom ako premijer ne podnese ostavku

Jimmy Chérizier, vođa oružane bande G9, poznat po nadimku Barbecue, koja sije haos u prijestonici Haitija Port-au-Princeu, zaprijetio je danas da će doći do građanskog rata, ako premijer te zemlje Ariel Hanry ne podnese ostavku, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

On je uputio javnu prijetnju u trenutku dok pripadnici njegove bande pokušavaju da preuzmu kontrolu glavnim gradskim aerodromom kako bi spriječili povratak Hanryja iz inostranstva.Prijavljeno je da su se neredi proširili i na druge gradove, dok je u gradu Jacmelu došlo do zatvorske pobune.

G9 su započeli sa talasom nasilja, uključujući i napade na policijske stanice i napade na dva zatvora gdje su oslobodili hiljade zatvorenika. Haiti je već godina teško pogođen nasiljem bandi, međutim sukobi su eskalirali kada je premijer Hanry otišao u zvaničnu posjetu Keniji prošle sedmice.

Cilj njegovog putovanja je bio da osigura sporazum sa o slanju međunarodnih policijskih snaga predvođenih Kenijom, koje bi pomogle u gušenju bandi na Haitiju. Opozicija pak strahuje da bi on tu silu mogao da upotrijebi kako bi se održao na vlasti.

Njegovo  boravište je bilo nepoznato danima sve do kasno u utorak, kada je odletio iz New Jerseya u Portoriko, koji je terotorija SAD. Hanry je došao na vlast ubrzo poslije atentata na bivšeg predsjednika Jovenela Moïseja  jula 2021. godine, bez ikakvih izbora.

Stoga njegovi kritičari smatraju njegovu vlast nelegitimnom, naglašavajući da ni dvije i po godine nakon što je došao na vlast nije organizovao nove predsjedničke izbore, iako je to ranije obećao. Haiti nema nijednog demokratski izabranog predstavnika vlasti, u zemlji nije bilo izbora još od 2016. godine.

Vakum koji je stvoren nedostatkom izabranih zvaničnika popunile su bande za koje se vjeruje da kontrolišu oko 80 odsto glavnog grada. Otmice za otkup su postale uobičajena pojava, a čak su i neke bolnice morale da prekinu sa radom zbog pogoršane bezbjednosti.

Humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) je saopštila da je privremeno obustavila usluge na terenu. Nasilje je do sada uglavnom bilo koncentrisano u prijestonici i okolini. Ali bilo je i izvještaja o pucnjavi u gradu Jeremi, na jugozapadu, i o zatvorskim neredima u Jacmelu, na jugu zemlje.

Prema podacima UN oko 15.000 judi je raseljeno zbog nasilja za koje su odgovorne bande.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija saopštio je da će kasnije danas održati hitan sastanak na kojem će se razgovarati o nasilju na Haitiju.

federalna.ba/Beta

(Kraj)  srp/mik

Haiti bande prijetnje