Vlasti Velike Britanije optužile šestu osobu za špijuniranje u korist Rusije
(Izvor: Ilustracija)

Vlasti Velike Britanije optužile šestu osobu za špijuniranje u korist Rusije

Velika Britanija je podigla optužnicu protiv šeste osobe osumnjičene da je ruski špijun, saopštilo je Državno tužilaštvo (CPS).

"Tihomir Ivanchev, 38, biće optužen za udruživanje radi pribavljanja, prikupljanja, snimanja, objavljivanja ili prenošenja dokumenata ili informacija koje bi mogle biti ili su imale namjeru da budu direktno ili indirektno korisne u svrhe štetne po bezbjednost i interese države“, rekao je Nick Price, šef Odsjeka za specijalne zločine i borbu protiv terorizma CPS-a.

Prema njegovim riječima još pet osoba, tri muškarca i dvije žene, optuženo u septembru 2023. za identično krivično djelo "zavjera radi prikupljanja informacija koje su imale direktnu ili indirektnu korist neprijatelju u svrhu štetnu po sigurnost i interese države" u periodu između 30. avgusta 2020. i 8. februara 2023. godine.

"Optužbe su uslijedile nakon istrage koju je sprovela Komanda za borbu protiv terorizma Metropolitanske policije. Krivični postupak protiv šest osoba je aktivan i svaka od njih ima pravo na pravično suđenje ", rekao je.

Ivanchev će se danas pojaviti pred Sudom za prekršaje u Westminsteru, dok je suđenje ostalim osumnjičenima zakazano za 28. oktobar 2024. godine u Centralnom krivičnom sudu.

"Svih šest optuženih su bugarski državljani“, navodi CPS.

federalna.ba/AA

Velika Britanija optužnica špijuniranje Rusija