Vlasti u Dominikanskoj Republici protjerale stotine djece bez roditelja
(Izvor: CNN)

Vlasti u Dominikanskoj Republici protjerale stotine djece bez roditelja

Stotine djece bez roditeljske pratnje protjerano je iz Dominikanske Republike, navodi se u izvještaju UNICEF-a, usred sveobuhvatnog nastojanja vlade da ukloni "sumnjive" migrante bez dokumenata iz zemlje izvještava CNN.

Agencija Ujedinjenih naroda za zaštitu prava djece UNICEF primila je najmanje 1,800 djece bez pratnje koju su dominikanske imigracijske vlasti dopremile na Haiti od početka godine, rekao je glasnogovornik za CNN.

Mnogi stižu bez ličnih dokumenata i "otpremaju" se u ovu zemlju zajedno sa odraslim deportiranim osobama, također je naveo glasnogovornik - postavljajući pitanje kako su dominikanske vlasti utvrdile da djeca uopće trebaju završiti u Haitiju.

Dominikanska Republika, koja s Haitijem dijeli otok Hispaniolu, u imigracijskim pritvorskim centrima drži i roditelje bez njihove djece. 

- Jedna žena je sa sobom imala torbu za pelene, ali ne i bebu. Imigracijski agenti su joj rekli da ne može nositi svoju bebu sa sobom i da će je oni donijeti u autobus – ali bebu nisu donijeli u autobus - rekla je Yoana Kuzmova, istraživačica u Centru za analizu migracija i društveni razvoj na Karibima.

Dominikanska Republika već dugo nastoji smanjiti broj stanovnika Haitija unutar svojih granica.

Ali najnoviji val deportacija ove godine odvija se nevjerojatnim tempom, što je potaknulo kritičare da optuže vladu ove karipske zemlje za rasno profiliranje, užasno loše procedure i nepoštivanje ljudskih prava i porodica dok imigracioni agenti tjeraju ljude iz zemlje.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Dominikanskoj Republici izdala je upozorenje za osobe crne puti i "Amerikance tamnije puti" da riskiraju "povećanu interakciju" s dominikanskim vlastima usred imigrantskih akcija.

U saopćenju objavljenom u subotu, ambasada je objavila dio izvještaja o "nejednakom tretmanu" američkih građana na temelju boje kože.

Predsjednik Dominikanske Republike Luis Abinader odbio je pozive da se zaustave deportacije, tvrdeći da Dominikanska Republika pruža veću podršku susjednom Haitiju od bilo koje druge zemlje na svijetu.

federalna.ba/Fena

Dominikanska Republika Haiti protjerivanje djeca
Dominikanska Republika Haiti granica
0 15.09.2023 10:17
UNICEF ekstremno siromaštvo djeca
0 13.09.2023 10:52