Vlasi: Putin nije zvanično, ali jeste formalno priznao Kosovo

“Vladimir Putin formalno nije, ali faktički jeste priznao nezavisnost Kosova jer je rekao da se poziva na odluku Međunarodnog suda pravde da je proglašenje nezavisnosti Kosova nesporno sa stajališta međunarodnog prava kao i sa stajališta rezolucije 1244”, kazao je Azem Vlasi gostujući u emisiji “Rezime” Federalne televizije.

Putin je time, pojašnjava Vlasi, zapadnim silama htio poručiti: Evo, da to ne bude presedan, priznajte vi Krim i druge dvije pokrajine koje Rusija želi anektirati od Ukrajine. A poslije bi, smatra Vlasi, u tim ukrajinskim regijama napravio referendum - kao što je to uradio i na Krimu - kako bi ih pripojio Rusiji.

“Putin je Srbiji tako direktno stavio do znanja da je spreman još sutra priznati Kosovo - ako bi dobio signale sa Zapada da će se razmotriti pitanje priznanja Krima, Donjecka i Luganska kao samostalnih država. Prema tome, ne drži Putin ni do Srbije ni do Kosova. U Srbiji se hvale time, a od toga nema ništa”, istakao je Vlasi.

Prema njegovim riječima, Srbija još živi u starim mitskim snovima o Kosovu.

“U Srbiji dobro znaju da je Kosovo definitivno i nepovratno nezavisna država i posljednja prilika u kojoj je funkcionisala neka veza između Kosova i Srbije bila je po ustavu iz 1974. godine, kad je Kosovo faktički bilo federalna jedinica, ali u labavim vezama sa Srbijom. Milošević se na talasima velikosrpskog nacionalizma drznuo da silom pogazi taj status Kosova '89. i '90. nametnuvši režim prave okupacije i terorisanja Albance sve do 1999. godine. S nestankom takve Jugoslavije u kojoj je i Kosovo imalo federalnu jedinicu nestala je svaka mogućnost da se Jugoslavija razjedini, da svako krene svojim putem, a da samo Kosovo ostane sa Srbijom. To nije bilo moguće”, poručio je Vlasi.

federalna.ba

Azem Vlasi Rezime Kosovo