videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Vladajuća koalicija u RS-u traži od opozicije podršku u bojkotu izbora

Bez dogovora na sastanku vladajuće koalicije u Banjaluci. Po kojem će zakonu na izbore, još nisu odlučili. Prijedlog je da termin održavanja izbora bude odgođen, ali čekaju, kažu, stav opozicije. Milorad Dodik, koji mora postupati po državnim zakonima, na svaki mogući način, pa i političkim spinom pokušava izbjeći pravila CIK-a, ali i poraz pred visokim predstavnikom.

Zasjedalo je i Vijeće naroda RS-a. Odbilo je veto Bošnjaka na entitetski Izborni zakon, kao i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi.

Odgađanje izbora, kako bi se proveli po Izbornom zakonu RS-a – prijedlog je vladajuće koalicije. Predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik pozvao je političke partije na jedinstvo i usaglašavanje statova.

„Naš prijedlog je da se na izborima ne učestvuje po zakonu koji je predložio visoki predstavnik. To je moguće obezbijediti samo ukoliko sve političke partije u RS-u prihvate da RS ima pravo da provede izbore u skladu sa svojim zakonom“, rekao je Dodik

Sastanak sa strankama opozicije najavljen je za ponedjeljak, 20. maja. Iznijeće im svoj prijedlog o odgađanju termina održavanaj lokalnih izbora.

„Predlažemo da, ako je moguće, odložimo izbore, da idemo po našem izbornom zakonu, ali nećemo sami donositi odluku. Nije ovo naša privatna stvar. Ovo je stvar države“, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik US.

Sastanku vladajuće koalicije prethodila je sjednica Vijeća naroda RS-a, na kojoj je odbijen veto Kluba delegate bošnjačkog naroda na Izborni zakon RS-a i Zakon o referendum i građanskoj inicijativi.

“Nije postignut dogovor. Vitalni nacionalni interes i dalje je na snazi, jer pet delegate iz Kluba bošnjačkog naroda pokrenulo je vitalni nacionalni interes. Šta je dalji korak? Upućuje se Narodnoj skupštini i Vijeće naroda i Narodna skupština će pokušati usaglasiti. Zadnja instance je Ustavni sud RS-a”, pojasnila je Srebrenka Golić, predsjednica Vijeća naroda RS-a (SNSD).

Izborni zakon RS-a Narodna skupština usvojila je krajem aprila, a nakon što je Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

SNSD Izborni zakon RS Izborni zakon BiH Christian Schmidt
CIK BiH SIP BiH tehničke izmjene Izborni zakon BiH Izborni zakon
0 11.06.2024 19:36
Christian Schmidt Oliver Varhelji
0 04.06.2024 17:26
zakon o referendumu Izborni zakon RS
0 27.05.2024 13:02