Vlada Velike Britanije potrošila 162 miliona funti na sahranu kraljice Elizabete
(Izvor: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Vlada Velike Britanije potrošila 162 miliona funti na sahranu kraljice Elizabete

Britanska vladina ministarstva potrošila su ukupno 161,7 miliona funti (204 miliona dolara) na državnu sahranu kraljice Elizabete i povezane događaje, saopćilo je Ministarstvo finansija u četvrtak.

Nakon što je najduže vladajući britanski monarh umrla 8. septembra u 96. godini, zemlja je uvela desetodnevnu nacionalnu žalost koja je završena njenom državnom sahranom 19. septembra.

Za to vrijeme Elizabetin kovčeg ležao je u Edinburškoj katedrali prije nego što je premješten u London, gdje je, kako se procjenjuje, oko 250.000 ljudi čekalo satima u redu da prođu pored njenog kovčega u Westminster Hallu tokom ležanja u državi.

Njen nasljednik, kralj Charles, također je krenuo na turneju po četiri britanske nacije zajedno sa tadašnjom premijerkom Liz Truss.

- Prioriteti vlade su bili da se ovi događaji odvijaju nesmetano i sa odgovarajućim nivoom dostojanstva, dok u svakom trenutku osiguravaju sigurnost javnosti - rekao je John Glen, glavni sekretar trezora u pisanoj izjavi parlamentu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je odgovorno za policiju i nacionalnu sigurnost, činilo je najveći dio ukupnog iznosa, sa troškovima od 73,7 miliona funti.

Londonska Metropolitan policija saopćila je u to vrijeme da je sahrana bila najveći policijski događaj u njegovoj historiji, uz prisustvo zvanica iz cijelog svijeta.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija