Vlada TK olakšala postavljanje solarnih panela na građevinama
(Izvor: Fena)

Vlada TK olakšala postavljanje solarnih panela na građevinama

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prostornom uređenju i građenju TK, kojim se pojednostavljuje postupak i građanima omogućava lakše postavljanje solarnih panela na krovove građevina.

Kantonalna ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić kaže da je povećan interes građana za postavljanje solarnih panela na svojim objektima, čime se otvara mogućnost proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

-Izmjenama koje su utvrđene ubuduće će se solarni paneli moći postavljati bez da se pribavlja urbanistička saglasnost i građevinska dozvola - istakla je Ajšić. 

Utvrđeni prijedlog zakona mora proći parlamentarnu proceduru. 

Vlada je prihvatila Informaciju za uvezivanje radnog staža radnicima u privrednim društvima u kojima je pravo upravljanja vršio Tuzlanski kanton, u kojima se vodi ili je završen stečajni postupak, a ispunjavaju uslove za penzionisanje u 2022. godini.

Prema ovoj informaciji, privredna društva su dostavila podatke o ukupno 75 radnika devet privrednih društava, koji su tokom 2022. godine ispunili uslove za penzionisanje, a kojima je potrebno uplatiti oko 406.000 KM po osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa. Radi se o 20 radnika "Fortuna" d.d. Gračanica u stečaju, 19 radnika "Dita" industrija deterdženata u kojoj je stečaj završen, 18 radnika "TMB" d.d. Mikrometri i električni aparati Banovići, u stečaju, 12 radnika "KHK" d.d. Lukavac u stečaju, te po jedan radnik u "Resod-guming" d.d. Tuzla (stečaj završen), "Interplet" Brčko - pogon Srebrenik (stečaj završen), "Fortuna" d.d. Gračanica u stečaju, "Hidrotehnika" d.o.o. Kladanj u stečaju, "Unioninvest-elektromontaža" d.o.o. Tuzla (stečaj završen) i "Nemetali" Kladanj d.o.o. Kladanj (stečaj završen).

Vlada TK je danas dala saglasnost na Odluku ministra za kulturu, sport i mlade o odobravanju finansijskih sredstava korisnicima, iznosima i namjeni finansijskih sredstava za ostvarene studentske i školske sportske rezultate za 2022. godinu. Današnjom odlukom definirana je raspodjela 15.650 KM za stipendiranje učenika i studenata za ostvarene školske sportske rezultate. Ove godine u okviru ove kategorije dodijeljeno je ukupno 77 stipendija, odnosno pravo na stipendiju ostvarila su 64 učenika i 13 trenera nastavnika/profesora.

Prihvaćena je i Informacija o transformaciji Javne ustanove "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Tuzla. Kako se u informaciji navodi, prije svega zbog kadrovske deficitarnosti, proces transformacije je u zastoju. 

federalna.ba/Fena

Vlada TK Zakon o prostornom uređenju i građenju solarni paneli