videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Vlada SBK izdvojila 340.000 KM pomoći privrednicima

Pandemijom virusa Covid 19 su zbog različitih mjera koje propisuju krizni štabovi, pogođeni i privrednici. Vlada Srednjobosanskog kantona sa oko 340 hiljada maraka doniranih sredstava, pomoći će onima koji su pogođeni posljednjim mjerama od kraja marta.

Najveći broj mjera koje ograničavaju rad, propisanih s ciljem zaustavljanja širenja Covida 19, odnosi se na ugostitelje, koji kažu trpe ogromne štete. Posljednjom odlukom Vlade SBK, dozvoljen im je rad samo u baštama. No uz pandemiju, ni vremenski im uslovi ne idu na ruku.

„Najavili su loše vrijeme, biće minus 6 u srijedu, ko će meni sjediti u bašti tad. Nema smisla, onda ništa mi ne znači ta bašta. Najavili su i pomoć neku, Vlada SBK, ne znam koliko, pa ćemo vidjet šta će od toga biti. Svaka pomoć je dobro došla“, kaže Adin Islambegović, ugostitelj.

Na prijedlog Ministarstva privrede, a na temelju sredstava dodijeljenih sa viših nivoa vlasti, Vlada SBK je izdvojila sredstva od 339 hiljada maraka za pomoć onima, kojima je Zaključkom Vlade od 30. marta, ograničeno obavljanje djelatnosti.

„Sad je ipak manji broj subjekata koji je obuhvaćen ovom odlukom, i ne radi se o potpunoj zabrani, odnosno manje su štete, tako da mislimo da ovaj iznos biće od pomoći našim gospodarstvenicima“, smatra Mirjana Plavčić, ministrica finansija SBK.

Donesene mjere uz ugostitelje, ograničavaju prisustvo na samo jednu, uz osobu koja pruža uslugu, za frizerske i kozmetičke salone, bez obzira na kvadraturu. Sa 120 kvadrata i 5 uposlenih, kažu u Vitezu, sa ovim mjerama teško da će opstati. S druge strane, ograničavanje i zatvaranje podstiču rad nacrno.

„Ja sve svoje troškove koje imam mjesečne, ako bi radio dvije mušterije dnevno, da ne mogu uopće opstati. Smatram da mora postojati neka strategija, jer na ovaj način mislim da će mali privrednici biti apsolutno uništeni“, kazao nam je Sanjin Fazlić, frizer.

Detalje o mogućnostima prijave za sredstva za realizaciju Programa ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, definirat će Ministarstvo privrede kroz javni poziv.

federalna.ba

SBK ugostitelji Vlada pomoć