Vlada KS: Peti maj proglašen Danom žalosti u Kantonu Sarajevo

Vlada KS: Peti maj proglašen Danom žalosti u Kantonu Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas odluku da se 5. maj - Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva proglasi Danom žalosti u kantonu.

Odluka je donesena na inicijativu ministra za boračka pitanja Omera Osmanovića, koji je istakao kako je neophodno da ovaj datum, kao jedan od najbolnijih za stanovnike Sarajeva bude trajno obilježavan i kao Dan žalosti.

“Usvajanjem ove inicijative, odnosno donošenjem odluke o proglašenju 5. maja Danom žalosti trajno bi se sačuvalo sjećanje na ubijenu djecu, te da se ovakvo zlo nikada i nigdje ne ponovi”, naveo je Osmanović.

Odredbama Zakona o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo propisani su uslovi za proglašenje žalosti, postupak proglašenja žalosti, vrijeme trajanja i način izražavanja žalosti u Kantonu Sarajevo. Dalju proceduru će provesti Stručna služba Vlade Kantona, uz konsultacije premijera kantona, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a shodno odredbama navedenog Zakona o proglašenju žalosti u KS.

U toku opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su 1.601 dijete grada.

Vlada Kantona Sarajevo je u proteklom periodu donijela odluku o određivanju 5. maja kao Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, kao i da se taj datum obilježava prigodnim manifestacijama, te održavanjem historijskih časova u obrazovnim ustanovama.

federalna.ba/AA

Vlada KS Kanton Sarajevo
Kanton Sarajevo Opsada Sarajeva Naida Hota-Muminović
0 25.09.2023 20:44
Nihad UK Lejla Khattab Kanton Sarajevo Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova
0 16.09.2023 13:19