Vlada KS: Najavom štrajka sindikati uposlenih u zdravstvu krše kolektivne ugovore

Vlada KS: Najavom štrajka sindikati uposlenih u zdravstvu krše kolektivne ugovore

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je na sjednici Informaciju Ministarstva zdravstva koja se odnosi na neuspjeli postupak pregovora sa Sindikatom radnika u zdravstvu u KS, Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS i Sindikatom medicinskih sestara i tehničara KS.

Vlada ostaje pri svom stavu da najavom štrajka u ovom periodu spomenuti sindikati krše odredbe potpisanih kolektivnih ugovora, te poručuje kako neće dozvoliti da bude ugroženo pružanje zdravstvenih usluga građanima.

Iz Vlade pojašnjavaju da je kolektivnim ugovorima potpisanim sa navedenim sindikatima, a čiji rok važenja ističe 1. aprila 2024. godine, jasno precizirano "da za vrijeme važenja kolektivnih ugovora sindikati neće pozivati na štrajk radi pitanja koja su ugovorima uređena i ukoliko se prava i obaveze primjenjuju u cjelosti ili ukoliko nije drugačije dogovoreno i potpisano između sindikata i poslodavaca".

- S obzirom na navedeno i jer se prava i obaveze prema uposlenima u cjelosti izmiruju, ne postoji zakonski osnov za pokretanje štrajka i ugrožavanje prava naših građana na adekvatnu zdravstvenu uslugu. Ukoliko se sindikati odluče na ovaj korak, Vlada je spremna poduzeti sve raspoložive zakonske mogućnosti u cilju zaštite interesa građana -  istaknuto je.

Iz Vlade izražavaju spremnost da se pregovori u vezi zahtjeva za korekcijom plaća uposlenih u zdravstvu održe već početkom naredne godine, odnosno tri mjeseca prije isteka važećih kolektivnih ugovora, kako je i propisano.

Naglašavaju kako izuzetno cijene doprinos zdravstvenog sektora, te da posljednje tri godine aktivno rade na poboljšanju položaja zaposlenih u zdravstvu, kao i uslova za pacijente, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

Između ostalog, kako se ističe, početkom 2022. godine potpisani su kolektivni ugovori s tri reprezentativna sindikata u zdravstvu kojim su povećane plate svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u prosjeku od 26 do 37 posto.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je pojasnio da je za taj kolektivni ugovor, koji je trenutno važeći, Zavod zdravstvenog osiguranja KS izdvojio, mimo Finansijskog plana za 2022. godinu, dodatnih 51 milion KM za plaće uposlenika u zdravstvenom sistemu KS.

- Na izričito insistiranje sindikata, kolektivni ugovori su potpisani na period od dvije godine i na snazi su do 1. aprila 2024. godine. Naglašavamo da se kolektivni ugovor u cijelosti poštuje - naveo je Vranić.

federalna.ba/Fena

Vlada Kantona Sarajevo
Vlada Kantona Sarajevo Nihad Uk
0 15.11.2023 20:18
Mirza Delibašić – Skenderija Vlada Kantona Sarajevo
0 14.11.2023 16:49
Vlada Kantona Sarajevo Pojas Gaze Gaza Palestina
0 05.11.2023 11:39