Vlada KS i EBRD osigurali podršku ulaganju u javni prevoz
(Izvor: Fena/Služba za protokol i press KS)

Vlada KS i EBRD osigurali podršku ulaganju u javni prevoz

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini Manuella Naessl potpisali su danas mandatno pismo, čime je osigurana podrška za nastavak ulaganja u javni prevoz Kantona Sarajevo, ali i priprema "Projekta javnog prevoza Sarajevo – dio 4“.

Projekt predviđa nabavku i implementaciju adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, te nabavku dodatnih pet tramvaja, uz postojeću nabavku 15 novih, po evropskim i međunarodnim standardima, ali i restrukturiranje radne snage u KJKP “Gras”.

Projekt će u dvije tranše u potpunosti finansirati EBRD, a ukupna vrijednost iznosi 20 miliona eura.

- Korištenjem postojeće saobraćajne infrastrukture, a modernim sistemom upravljanja semaforima omogućit će se daljinska, automatska i poluautomatska kontrola saobraćaja kojom će konačno postojati alati za dinamičku manipulaciju saobraćajnim gužvama u realnom vremenu. Procjena je da će tok saobraćaja biti 30 posto brži na već postojećim saobraćajnicama - rekao je ministar Šteta.

Premijer Forto rekao je da je ulaganje u javni prevoz i uvođenje novih sistema upravljanja saobraćajem od velike važnosti za građane Sarajeva.

- Projekt je još jedan od značajnih dugoročnih projekata Vlade KS koji će omogućiti kvalitetniji i bolji javni prevoz - rekao je premijer Forto.

Šefica EBRD-a u BiH Manuella Naessl je istakla zadovoljstvo činjenicom da se poduzimaju konkretni koraci za poboljšanje javnog prevoza i provedbu Zelenog akcionog plana za Kanton koji je izrađen u okviru EBRD-ove inicijative za zelene gradove, uz podršku Japana.

- Ovaj projekt predstavlja korak u pravom smjeru u rješavanju problema zagađenja zraka i prometnih gužvi u Kantonu Sarajevo, uz istovremeno poboljšanje usluga javnog prevoza za građane. Ovim projektom će se unaprijediti efekti i prethodnih projekata finansiranih od strane EBRD-a, a to su rekonstrukcija tramvajske pruge i obnavljanje voznog parka tramvaja i trolejbusa - rekla je Naessl.

Podsjećanja radi, u prethodnom periodu započeta je realizacija velikog broja projekata vezanih za saobraćaj omogućenih od strane EBRD-a, sa kojim će Vlada Kantona Sarajevo nastaviti saradnju i u budućnosti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

BiH Kanton Sarajevo Sarajevo javni prevoz Edin Forto Adnan Šteta Manuella Naessl EBRD
Narodna skupština RS BiH Federacija BiH Republika Srpska dijalog
0 11.05.2021 21:25
Milorad Dodik Valentin Inzko BiH Republika Srpska razdruživanje
0 11.05.2021 20:08
Kanton Sarajevo koronavirus
0 11.05.2021 11:12
Al Aksa Al Aqsa Palestina Izrael Šefik Džaferović nasilje BiH
0 10.05.2021 20:45
Brčko BiH razvoj infrastruktura transparentnost
0 10.05.2021 19:08
sport Cheerleading BiH Grude
0 10.05.2021 18:58