Vlada KS dala saglasnost na Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Vlada KS dala saglasnost na Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici dala je saglasnosti na Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, te ovlastila premijera Edina Fortu da uime Vlade potpiše ovaj ugovor. 

Kako je na današnjoj sjednici objasnila ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS istekao je 1. aprila ove godine, nakon čega se pristupilo pregovorima za zaključenje novog između predstavnika Vlade KS i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS. Nakon održanih pregovora, pregovarački timovi su usaglasili tekst ovog ugovora. 

Uvažavajući porast cijena roba i usluga, osnovna plaća državnih službenika i namještenika uvećava se za pet posto. Odredba Kolektivnog ugovora kojom se omogućava ovo povećanje je svjesno formulirana na način da obuhvata isključivo državne službenike i namještenike, te da se ne primjenjuje na nosioce izvršne i zakonodavne vlasti - članove Vlade i zastupnike u Skupštini KS, niti direktore samostalnih upravnih organizacija - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Osim toga, stvorene su pravne pretpostavke za primjenu člana 41. stav 10. Zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo u vezi s nagrađivanjem državnih službenika i namještenika na osnovu ocjenjivanja njihovog rada.

federalna.ba/Fena

Vlada Kantona Sarajevo kolektivni ugovor državni službenici i namještenici
HNK kolektivni ugovor
0 27.11.2023 14:40
Vlada HNK kolektivni ugovor zdravstvo
0 24.11.2023 13:45
Arcelor Mittal Zenica štrajk kolektivni ugovor
0 17.11.2023 09:39
Vlada Kantona Sarajevo Nihad Uk
0 15.11.2023 20:18
Mirza Delibašić – Skenderija Vlada Kantona Sarajevo
0 14.11.2023 16:49