videoprilog Aldine Smajić (Dnevnik 2)

Vlada KS-a pred rekonstrukcijom, slijedi smjena dva ministra

Dva imena i dva ministarska mjesta spominju se u kontekstu rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo - Almir Bečarević i Emir Dedović, kadar Stranke za BiH. I, nisu jedini koje se spominje. Rok koji se navodi je do kraja mjeseca.

Otkako je Stranka za BiH odbila biti dio parlamentarne većine na državnom i federalnom nivou sa strankama Trojke, spominje se i smjena njenih kadrova. U Stranci za BiH nezadovoljni. Sporazum koji su potpisali trebao je biti prekinut sa strankama Trojke ukoliko žele formirati novu vladu.

“Ne mislim da će išta bolje biti nego što je do sad bilo jer, u principu, sve se zasniva na određenim programskim aktivnostima od kojih u konačnici građani ne vide epilog”, rekao je Muamer Bandić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Vjerujem i dalje da je ovo koalicija okupljena oko programa, oko onoga što smo potpisali i zato bih volio da skupština više zasjeda kako bi implementirala te politike. Kada je u pitanju rad Vlade u svom okviru koji ona ima, apsolutno mogu reći da nisam nezadovoljan radom Vlade Kantona Sarajevo niti bilo kojeg ministra pojedinačno”, istakao je Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo.

Mnogi zastupnici dali su crveno svjetlo radu Skupštine Kantona Sarajevo.

“Svakim izborom ovaj politički koncept koji je uspostavljen u Kantonu Sarajevo pravi sve veću i veću štetu. Još nema zvanično zakazanih sjednica, pretpostavljam da do rekonstrukcije poslovnički gledano ne može doći prije mjeseca oktobra”, ocijenio je Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

Rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo neće ići tako jednostavno, neki ministri ne žele podnijeti ostavke, međutim, tu postoje i pravna pitanja koja će trebati riješiti u narednom periodu.

Postoje neke od opcija, jedna je da premijer Nihad Uk uputi zahtjev Skupštini za razrješenje dužnosti Bečarevića i Dedovića, nakon čega Skupština ima rok od 15 dana da razmatra i donese odluku. Druga opcija, najmanje izgledna, jeste da ministri sami podnesu ostavke, i treća opcija bi bila da premijer podnese ostavku, čime bi pala cijela kantonalna Vlada.

federalna.ba

Vlada Kantona Sarajevo Emir Dedović Almir Bečarevi Stranka za BiH
Vlada Kantona Sarajevo Nihad Uk
0 15.11.2023 20:18
Mirza Delibašić – Skenderija Vlada Kantona Sarajevo
0 14.11.2023 16:49
Stranka za BiH Adnan Lipovača ostavka
0 08.11.2023 13:00