Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o izdavanju osobnih iskaznica od rođenja
(Izvor: Fena/ Premijer Kosova)

Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o izdavanju osobnih iskaznica od rođenja

Kosovska Vlada usvojila je na sjednici u srijedu nacrt zakona o osobnoj iskaznici prema kojem će građani Kosova moći dobiti osobnu iskaznicu po rođenju ali to neće biti obaveza.   

"Ovaj nacrt zakona definira uvjete, postupke za korištenje osobne iskaznice i obaveze građana Kosova u vezi s njenom upotrebom", kazao je tokom sjednice ministar unutrašnjih poslova kosova Xhelal Sveçla .

On je kazao kako će se građani Kosova tako moći kretati i izvan Republike Kosovo samo s osobnom iskaznicom u onim zemljama s kojima Kosovo ima sporazum.

Na današnjoj sjednici kosovska Vlada također je odgodila popis stanovništva koji je bio planiran u novembru te donijela novu odluku o njegovoj provedbi u razdoblju od 5. aprila do 17. maja sljedeće godine.

Reporteri.net podsjećaju da je posljednji popis stanovništva na Kosovu proveden 2011. godine, po kojem je na Kosovu živjelo oko 1,8 miliona stanovnika.

Stanovnici općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica) nisu obuhvaćeni posljednjim popisom jer u njegovoj provedbi nisu ni sudjelovali.

federalna.ba/Fena

Kosovo popis stanovništva lične karte
Kosovo skupština žene Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
0 23.02.2024 12:16
dinar EURO Kosovo euro valuta valuta
0 13.02.2024 22:01