Vlada Japana novčano podržava zdravstvene ustanove u Doboju, Maglaju i Kozarskoj Dubici

Vlada Japana novčano podržava zdravstvene ustanove u Doboju, Maglaju i Kozarskoj Dubici

Vlada Japana osigurala je bespovratna sredstva u iznosu od 219.620 eura (oko 429.500 KM) za tri projekta nabavke vozila hitne pomoći i medicinske opreme za domove zdravlja u Doboju, Maglaju i Kozarskoj Dubici.

Ugovore su potpisali, u Rezidenciji Ambasadora Japana, ambasador Kinefuchi Masami i direktori spomenutih ustanova Vladimir Marković, Nejra Nalić Medžić i Vladimir Babić. Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić i načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić. Svi oni izrazili su zahvalnost za taj gest humanosti Vlade i naroda Japana naglašavajući da će to doprinijeti poboljšanju kvalitete usluga koje pružaju stanovništvu.  

Ambasador Masami naglašava da je cilj poboljšati nivo kvalitete života građana u BiH u raznim oblastima, a oblast zdravstva je naročito važna. Vlada Japana donirana je, tokom 27 godina,  opremu i ostalo za 176 zdravstvenih institucija u BiH.   

Vlada Japana dodijelila je 77.494 eura (oko 151.600 KM) za Projekt opremanja Doma zdravlja Doboj u Doboju vozilom hitne pomoći i medicinskom opremom. Realizacijom tog projekta poboljšat će se mogućnosti pružanja hitne pomoći te ustanove, očekuje se da će od toga korist imati oko 1.500 pacijenata godišnje.

Za Projekt opremanja Doma zdravlja Maglaj u Maglaju sa dva vozila hitne pomoći odobreno je 76.912 eura (oko 150.400 KM). Ta dva vozila hitne pomoći koristit će se, ne samo za hitne slučajeve, već i za pacijente na dijalizi. Očekuje se da će godišnje oko 1.000 pacijenata dobiti odgovarajuću uslugu prijevoza.

Za Projekt opremanja Doma zdravlja Kozma i Damjan u Kozarskoj Dubici vozilom hitne pomoći i medicinskom opremom Vlada je odobrila 65.214 eura (oko 127.500 KM). Tim projektom bit će omogućeno Domu zdravlja opremanje vozilom hitne pomoći kao i medicinskom opremom koja će uključivati špalt lampu.

Građani Kozarske Dubice imat će pristup boljoj oftamološkoj usluzi, a ukupno će oko 8.000 pacijenata godišnje imati koristi od vozila i medicinske opreme.

Svaki od navedena tri doma zdravlja su jedini domovi zdravlja u svojim zajednicama i jedine ustanove koje pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu svojim građanima. Stoga, Vlada Japana je pružila podršku tim ustanovama i 1997. i 2014. godine.

Projekti, koji su potpisani ovom prilikom predstavljaju nastavak prethodne podrške te će doprinijeti mnogo efikasnijim i efektivnijim uslugama. Vlada Japana doprinosi poboljšanju ljudske dobrobiti u sektorima kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje ili deminiranje u Bosni i Hercegovini u okviru programa „Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske bezbjednosti” (GAGP) koji ciljano pomaže ljudima na osnovnim nivoima. Ukupan iznos grant pomoći u proteklih 27 godina prelazi 20 miliona eura (oko 39 miliona KM).

federalna.ba/Fena

Vlada Japana Doboj Maglaj Kozarska Dubica
Doboj godišnjica progona Marš mira
0 05.05.2024 17:40
plastenici Doboj Muslim Aid
0 03.05.2024 19:02
Svjetski dan Roma Doboj
0 09.04.2024 19:06
Mulabdićevi dani kulture Maglaj Opća biblioteka Maglaj
0 12.03.2024 19:05