Vlada Japana finansirala nabavku RTG uređaja za dvije zdravstvene ustanove u BiH
(Izvor: AA)

Vlada Japana finansirala nabavku RTG uređaja za dvije zdravstvene ustanove u BiH

Vlada Japana finansirala je nabavku rentgen (RTG) uređaja za potrebe Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo i Doma zdravlja Brod.

Ambasada Japana u BiH dodijelila je 147.200 eura (287.900 KM) nepovratnih sredstava za opremanje Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo i Doma zdravlja Brod RTG uređajima.

Tim povodom danas je u rezidenciji ambasadora Japana u BiH održana ceremonija potpisivanja grant ugovora za dva projekta kojoj su prisustvovali ambasador Japana u BiH Kinefuchi Masami i predstavnici zdravstvenih ustanova kojima je dodijeljena donacija.

“Zadovoljstvo mi je da obezbijedim grand sredstva za dvije organizacije u vrijednosti od po skoro 150.000 KM u okviru programa ekonomske saradnje japanske vlade. Nadam se da će dvije zdravstvene ustanove nastaviti poslovanje kako bi se projekti mogli odvijati bez odlaganja”, izjavio je japanski ambasador u Sarajevu Kinefuchi Masami.

Istakao je da su nakon razmatranja projekata i situacije sa zastarjelim uređajima u ovim ustanovama donijeli odluku o doniranju dva RTG-a, te je izrazio nadu da će najnovija oprema doprinijeti pružanju kvalitetne medicinske usluge građanima.

Kako je kazao Dom zdravlja Brod je veoma značajan u svojoj zajednici, jer je jedina ustanova koja pruža usluge primarne zdravstvene zaštite u Brodu s okvirno 3.300 pacijenata koji koriste RTG uređaje godišnje.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo je specijalizovana zdravstvena ustanova koja obavlja specijalističko-konsultativnu zdravstvenu zaštitu, uz posebnu djelatnost medicinske tehnologije, kao i određena medicinska ispitivanja, a naročito zdravstvenu zaštitu i specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika, dijagnostiku, ocjenu privremene spriječenosti za rad, zubozdravstvenu zaštitu i higijensko-epidemiološku zaštitu. Više od 5.000 godišnje koristi RTG uređaje u tom zavodu.

“Najnovija oprema za koje dodjeljujemo sredstva će omogućiti dijeljenje digitalnih podataka s drugim klinikama što će u velikoj mjeri doprinijeti još efikasnijem pružanju medicinskih usluga, a također i pomoći javnim službama u BiH”, rekao je japanski ambasador.

Igor Jeremić, direktor Doma zdravlja Brod, ustanove koja je sufinansirana sa 141.500 KM, izjavio je da je za pomoć japanske Vlade izuzetno značajna za kvalitetan rad i brigu o pacijentima.

“Bez vaše pomoći ne bismo bili u mogućnosti finansirati nabavku pomenute opreme. Godišnje imamo više od 60.000 pacijenata koji prođu kroz našu ustanovu i ovo će doprinijeti kvalitetu rada naše ustanove”, rekao je Jeremić.

Halima Ćutuk, direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo, kojem je Vlada Japana dodijelila 146.600 KM nepovratnih sredstava, izjavila je da njihov postojeći rendgen datira iz 1986. godine i da će ova donacija "biti ostvaren san zahvaljujući vladi i japanskom narodu".

federalna.ba/AA

Japan BiH nabavka rentgen uređaja