Vlada Hrvatske pozdravila odluku o Šengenu i odgovorila na izjavu Slovenije
(Izvor: Twitter)

Vlada Hrvatske pozdravila odluku o Šengenu i odgovorila na izjavu Slovenije

Vlada Hrvatske je danas na sjednici pozdravila jednoglasnu odluku članica EU o prijemu Hrvatske u šengenski prostor od 1. januara.

"To će donijeti niz prednosti za hrvatske građane i privredu, posebno u pogledu slobode kretanja i prelaska granica, bržeg i lakšeg protoka roba i usluga, kao i daljeg rasta turističkog prometa", saopštila vladina pres služba povodom odluke Savjeta EU za pravosuđe i unutrašnje poslove.

Vlada je navela da je predano radila na ulasku u Šengen i ispunila sve kriterijume što su, dodaje se, prepoznale i sve evropske institucije koje su Hrvatskoj dale pozitivnu ocjenu.

Na sjednici je usvojena i izjava Republike Hrvatske o izjavi Slovenije koja podržava ulazak Hrvatske u Šengen i ističe postojanje pravnog učinka arbitražne odluke na definisanje granice između te dvije države.

"Hrvatska je u svojoj izjavi navela da se na osnovu jednoglasnog Zaključka Hrvatskog sabora od 29. jula 2015, povukla iz arbitražnog postupka zbog materijalnih povreda Sporazuma o arbitraži i ponovila svoj ranije zauzeti stav o arbitražnoj odluci donijetoj 2017", navela je Vlada u Zagrebu.

Ističe se "kontinuiranu spremnost za nastavak bilateralnog dijaloga u svrhu iznalaženja zajedničkog rješenja".

Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengenski prostor i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom odlukom konačno određena međusobna granica, ali Hrvatska ne priznaje tu odluku i ističe da je neće sprovesti, odnosno da zajedničku kopnenu i morsku granicu tek treba utvrditi.

Ranije se spekulisalo da bi Slovenija zbog spora u vezi s odlukom arbtraže mogla da blokira ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali je potom objavljeno da će samo priložiti izjavu kojom potvrđuje da je za tu zemlju arbitražna odluka važeća.

federalna.ba/Beta

Hrvatska Šengen
Hrvatska Goran Perkovac
0 01.02.2023 18:02
Denis Bećirović Ivan Sabolić Hrvatska Bosna i Hercegovina ambasador
0 27.01.2023 17:24
Liga nacija Španija Italija Holandija Hrvatska fudbal
0 25.01.2023 11:42