videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Vlada HNK sutra o mogućnosti isplate jednokratne novčane pomoći koju traži sindikat

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u utorak, 6. prosinca, na svojoj redovitoj sjednici razmatrat će mogućnost da se proračunskim korisnicima isplati jednokratna pomoć od 1.080 KM, što traže predstavnici sindikata proračunskih korisnika.

- U tijeku je izrada izmjena i dopuna proračuna za 2022. kao i proračuna za 2023. te će se razmotriti postoji li mogućnost realiziranja odluke u spomenutom iznosu. Sutra Vlada ima redovitu sjednicu i siguran sam da će na njoj ponovno biti govora o ovoj temi, a što će biti konačni ishod tih razgovora ja u ovom trenutku ne mogu precizirati – izjavio je glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.

Kantonalna vlada ranije je donijela odluku o isplati jednokratne pomoći u iznosi od 300 maraka. Tim iznosom nezadovoljni su sindikalisti, koji su zbog toga danas održali jednosatni štrajk upozorenja.

Pavlović je kazao kako će Vlada HNK na zahtjev sindikata moći konkretnije odgovoriti nakon što Ministarstvo financija HNK napravi analizu, dodavši kako vjerujem da će se naći rješenje prihvatljivo za sve.

- Ako se donese odluka o isplati 1.080 KM po zaposleniku onda će ta sredstva biti potrebno osigurati izmjenama i dopunama proračuna, jer ona nisu kao takva planirana u proračunu za 2022. godinu. Budući da Vlada ima raspravu na temu izmjena i dopuna proračuna, i ukoliko financijski pokazatelji budu takvi da se može ispoštovati ova odluka, siguran sam da u Vladi nitko ne bi bio protiv toga, ali valja sačekati što točno kažu egzaktni podaci – izjavio je Pavlović.

Precizirao je kako u HNK ima oko 5.500 proračunskih korisnika te da za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 maraka treba ukupno osigurati oko 6 milijuna maraka.

Pavlović je istaknuo kako je aktualna Vlada HNK ponosna na socijalni dijalog kojeg je imala i kojeg kontinuirano ima s predstavnicima svih sindikata, te je još jednom izrazio uvjerenje da će se naći rješenje prihvatljivo za sve.

- Nema teme, bilo da se radi o kolektivnim ugovorima ili o nekim drugim pravima, oko kojih nismo postigli visok stupanj usuglašenosti i donijeli rješenja koja su bila prihvatljiva za sve. Stoga je Vlada i o ovoj temi razgovarala u nekoliko navrata najprije sa sindikatima, a svakako i na sjednicama Vlade - istaknuo je Pavlović.

Podsjetio je kako je sa sindikatima kada se prvi put o ovoj temi razgovaralo spominjan iznos od 200 KM.

- Nakon toga, predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg predložio je da to bude 300 KM, a zatim se otvorila ova tema na način da se isplati isti iznos kao što je to usvojila Vlada Federacije BiH. Svjesna ozbiljnih poteškoća kojima se uposlenici izloženi zbog poskupljenja i drugih obveza Vlada je već raspravljala i o mogućnosti o mogućoj isplati spomenutog iznosa. Razgovori nisu okončani – istaknuo je Pavlović.

Podsjećamo, Koordinacija Sindikata korisnika proračuna Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak je održala jednosatni štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva odlukom Vlade HNK da isplati po 300 konvertibilnih maraka (KM) jednokratne pomoći svim proračunskim korisnicima.

Sindikalisti smatraju kako u kantonalnom proračunu ima dovoljno novca  da se svima isplati jednokratna novčana pomoć u punom iznosu od 1.080 KM.

federalna.ba/Fena

Vlada HNK jednokratna pomoć
zdravstvo zdravstveni radnici HNK Vlada HNK opći štrajk
0 26.08.2023 18:35
Vlada HNK Nevenko Herceg Dragan Čović
0 24.07.2023 17:42
Vlada HNK rješavanje sudskih rješenja
0 19.06.2023 11:53
Otvoreni studio Federalni radio HNK Vlada HNK
0 17.06.2023 16:45