Štrajk zdravstvenih radnika nastavit će se do potpisivanja novog ugovora

Zdravstveni djelatnici iz cijele Hercegovine i njihove obitelji prosvjedovali su ponovo danas u Mostaru, pred zgradom Vlade HNK-a, tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora.


videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Prosvjedovalo se unatoč tomu što su jutros predstavnici sindikata s ministrom zdravstva Goranom Opsenicom potpisali Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK.

Premda pregovarački proces može početi, sindikalci ne odustaju od generalnog štrajka sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše. Sindikati pušu i na hladno pa unatoč potpisanom protokolu iz kojeg je izbačen za njih sporni članak kojim se zabranjuje štrajkanje prije početka pregovora, oni ga nastavljaju. No, sretni su da je pomak napravljen.

"U sljedećih 20 dana imamo vremena da se usaglasi tekst kolektivnog ugovora. To je rok u kojem se mora usaglasiti, a najdalje od danas pet dana kada mi moramo sjesti na prvu sjednicu naših pregovaračkih timova", kaže Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

U Vladi HNK vjeruju kako će za pregovarački stol sjesti vrlo brzo i naći rješenje, kažu, prihatljivo za sve.

Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK ističe kako je situacija teška i da su javna sredstva smanjena na svim razinama, ali kako očekuje da će do konačnog potpisivanja kolektivnog ugovora doći što skorije.

Podsjećamo, 2600 zdravstvenih djelatnika u Hercegovini je u općem strajku već mjesec i pol. Na čekanju su svi pregledi osim hitnih. Njihovi su zahtjevi nebrojeno puta isticali,  već godinama ignoriraju, a samo traže, poručuju, pošten kolektivni ugovor kako bi svi u BiH imali jednaka prava.

Naime, hercegovački zdravstveni radnikci imaju najmanje plaće u odnosu na svoje kolege u drugim kantonima.

federalna.ba

Mostar HNK prosvjed zdravstvo
Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti Dan neovisnosti Mostar
0 01.03.2024 17:54
Mostar Dom zdravlja Mostar Zrakoplovno-medicinski centar
0 29.02.2024 19:07
Mostar žena samoubistvo
0 29.02.2024 09:29
Dan nezavisnosti BiH Mostar izložba
0 28.02.2024 15:22
sastanak koalicija Mostar
0 27.02.2024 20:31
Nermin Nikšić sastanak koalicija Mostar
0 27.02.2024 20:11