javljanje Mime Golubić (Federacija danas)

Novalić kaže da su neki amandmani u koliziji s propisima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao predlagač ovogodišnjeg federalnog budžeta nije prihvatila nijedan od više desetina amandmana podnesenih iz zastupničkih klupa na Prijedlog budžeta.

Tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je u toku u Sarajevu, premijer Fadil Novalić je zahvalio zastupnicima što su tokom rasprave o budžetu izrekli puno dobrih ideja, naročito u vezi s potrebnom izgradnjom infrastrukturnih objekata i drugim projektima od javnog značaja.

Premijer podsjeća da je budžet 2015. godina iznosio 3,9 milijardi KM, a da je ovogodišnji predložen u iznosu od 6,7 milijardi.

Izrekao je više primjedbi na nekoliko amandmana podnesenih na Prijedlog ovogodišnjeg budžeta.

Iz Novalićevog izlaganja proizlazi da njegove primjedbe nisu zbog suštine amandmana već zbog toga što su u koliziji s nekim zakonima FBiH. Kao jedan od primjera za to je naveo predloženo preusmjeravanje deset miliona KM sa Željeznica Federacije BiH, ali s pogrešnog budžetskog koda, tekućeg održavanja, a ne iz investicionog dijela budžeta.

Sjednica Predstavničkog doma, posvećena ovogodišnjem budžetu Federacije BiH, traje od jučer i obilježena je čestim pauzama.

Budžet FBiH za 2023. godinu, realan i održiv prema obrazloženju federalne ministrice finansija Jelke Milićević, Vlada je predložila u iznosu nešto većem od 6,7 milijardi KM, što je za oko 1,1 milijardu više od prošlogodišnjeg budžeta Federacije.

federalna.ba/Fena

Fadil Novalić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
Fadil Novalić Christopher Sheldon Svjetska banka
0 17.03.2023 19:34
Parlament FBiH Kanton Sarajevo gradski prijevoz
0 14.03.2023 18:01
Vlada FBiH Fadil Novalić Jelka Milićević Vesko Drljača Igor Stojanović Refik Lendo
0 14.03.2023 17:05