videoprilog Fatime Memić (Dnevnik 2)

Vlada FBiH imenovala sina Rame Isaka za direktora KPZ Zenica

Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine utvrđen je niz prijedloga zakona, suglasnosti i izvještaja. Federalno ministarstvo finansija je prezentiralo izvješće o vanjskom i unutarnjem dugu koji je sa završetkom prošle godine iznosio šest miliona i 475 hiljada maraka.

Bilo je i nekoliko imenovanja. Jedno je posebno zainteresiralo javnost. Rusmir Isak je imenovan za direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica. Ne sumnjajuću u njegove kompetencije, zanimljivo je da je Rusmir sina federalnog ministra policije Rame Isaka. 

Rusmir Isak novi je direktor KPZ-a Zenica, odlučeno je tako na sjednici Vlade Federacije BiH. Inače sin Rame Isaka, federalnog ministra unutrašnjih poslova i brat Arnela Isaka, zastupnika u Zastupničkom domu Federacije BiH. Ministar Ramo Isak nije glasao za izbor direktora - sina i time je formalno izbjegao sukob interesa, a u prilog je išla i činjenica da u Federaciji ne postoji organ koji bi sve to utvrdio.

“Zakonski ova situacija ne pretstavlja sukob interesa budući da Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u Federaciji BiH ne tretira javne ustanove, zavode i slične organe, već samo javna preduzeća. Zakon je takav da ne tretira veliki broj slučajva, on je nepotpun i nije mijenjan nikada od kad je donesen, a donesen je 2008. godine”, ističe Damjan Ožegović, viši istraživač za pravne poslove Transparency Internationala BiH.

Ministar Ramo Isak nije želio komentarisati imenovanje Rusmira, uz poruku da vjeruje kako će FTV profesionalno informisati. Iako je imenovanje Isaka zasjenilo sve ostale usvojene tačke, treba posebno istaći da je Federalna vlada usvojila Prijedlog nacrta zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kojim su predviđena uvećanja.

Vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, primila k znanju i Informaciju o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji koji je krajem prošle godine iznosio šest miliona i 475 hiljada maraka.  Za sufinansiranje rada Filmskog centra Sarajevo izdvojeno je 200.000 KM.

Također, donesena je i Odluka o usvajanju Programa utroška dijela sredstava Federalnog MUP-a.

federalna.ba

Ramo Isak Rusmir Isak Vlada FBiH