Vlada Brčkog razmatrala informacije u vezi s obilnim oborinama na području Distrikta
(Izvor: Fena/Vlada Brčkog)

Vlada Brčkog razmatrala informacije u vezi s obilnim oborinama na području Distrikta

Kolegij Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine razmatrao je u četvrtak informacije o stanju uslijed obilnih oborina koje su zahvatile područje Distrikta.

Naime, kako je Odjel za javnu sigurnost izvijestilo na kolegiju, nakon dužeg razdoblja trajanja padavina na području Brčko distrikta BiH došlo je do povećanja vodostaja rijeka unutar slivnog područja rijeke Brke, Zovičice i rijeke Tinje, što je dovelo do materijalne štete na infrastrukturnim objektima i poljoprivrednim površinama.

Iz Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo potvrdili su da su obišli slivove rijeka Brke, Zovičice i Tinje te branjenog područja naselja Krepšić i Vučilovac, gdje je došlo do plavljenja zemljišta, oštećenja lokalnih puteva i otežanog kretanja vozilima. Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, uz koordinaciju sa Odjelom za javnu sigurnost i JP "Putevi Brčko", obavlja radove na otklanjanju uzroka i saniranju posljedica prouzročenih bujičnim vodama, izvijestili su iz Vlade.

Vodostaj rijeke Save na dan 31. maj 2023. godine stagnira, a što se tiče stanovništva, nema životno ugroženih.

Vlada Distrikta je ujedno razmatrala preporuku o kontroliranju vode u područjima koja su zahvaćena obilnim oborinama, za što je zadužen Odjel za zdravstvo i ostale usluge, navodi se u izvještaju.

federalna.ba/Fena

Brčko distrikt BiH poplave
Brčko distrikt BiH poslovno-poduzetnički centar
0 20.09.2023 16:36
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Abdulah Iljazović Mreža Zijad Nišić
0 19.09.2023 22:09