Vječita rasprava - da li je Messi najbolji svih vremena ?
(Izvor: Daily Monitor)

Vječita rasprava - da li je Messi najbolji svih vremena ?

Osvajanjem titule svjetskog šampiona, argentinski fudbaler Lionel Messi je osvojio sve trofeje koje je mogao i sada je na vrhu gdje, osim Pelea i Diega Maradone, vrlo mali broj igrača može da mu ospori status najboljeg u historiji. Na ovim visinama teško je praviti poređenja, nužno pristrasna. Pele, jedini fudbaler koji je osvojio tri svjetska prvenstva (1958, 1962, 1970), nikada nije igrao za evropski klub. Maradona, svjetski šampion iz 1986. i finalista četiri godine kasnije, nikada nije osvojio Kup evropskih šampiona, prethodnicu Lige šampiona.

Nasuprot tome, Messi je sakupio veliki broj trofeja, skoro bez premca, sa Svjetskim prvenstvom u Kataru, Kupom Amerike (2021), četiri Lige šampiona, mnoštvom prvenstava i nacionalnih kupova... I sedam Zlatnih lopti.

"Messi je osvojio svoje prvo Svjetsko prvenstvo, a svojom karijerom je to i zaslužio", napisao je jučer Pele (82) na Instagramu, uz naklon Maradoni koji je preminuo 2020.

"Čestitam Argentini. Diego se sigurno sada osmjehuje", napisao je Pele.

Biće teško izbalansirati podvige i ere, imajući u vidu povećanje broja mečeva tokom decenija, povećanje broja trofeja koje treba osvojiti i širenje Zlatne lopte na cijelu planetu, koja je prvo bila rezervisana za Evropljane.

Ali, sa ovim 41. timskim trofejom osvojenim među profesionalcima, ne računajući Svjetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, Argentinac (35) je kvantitativno daleko ispred Pelea i Maradone, ali i Zinedina Zidana, Alfreda di Stefana, Johan Cruyff ili čak Franza Beckenbauera.

"Messi je najbolji u historiji", odvažio se sportski dnevnik iz Barselone Mundo Deportivo da napiše na današnjoj naslovnoj strani.

Jedan od rijetkih igrača koji je ispred Messija po broju osvojenih trofeja je njegov bivši saigrač iz Barcelone Dani Alves, koji ima 43.

"Messi je najveći igrač u historiji", rekao je za France press bivši senegalski napadač El-Hadji Diouf.

"Postoje igrači koji su osvojili Svjetsko prvenstvo, ali koji nikada nisu osvojili Zlatnu loptu. Vjerujem da je najteže osvojiti Zlatnu loptu. Među najboljima morate biti najbolji. Vjerujem da je ova debata odavno zatvorena", tvrdio je Diouf i prije finala.

Messi, sedmostruki dobitnik Zlatne lopte, ima sve karte u svojim rukama da osvoji i osmi trofej za najboljeg igrača svijeta ove sezone, čime bi svog večitog rivala Portugalca Cristiana Ronalda ostavio iza sebe za tri ova trofeja.

Nemoguće je znati da li će neuništivi Ronaldo (37) igrati na Svjetskom prvenstvu 2026. godine i pokušati da se pridruži Messiju na fudbalskom Panteonu. Ali, činilo se da se ponosni Ronaldo poklonio Argentincu u novembru, opisujući "neverovatnog, magičnog, vrhunskog igrača, "sjajnog momka koji radi velike stvari za fudbal".

Štaviše, osim Ronalda (819 golova u karijeri), malo koji fudbaler prije Messija je pokazao takvu konstantnost u utakmicama sakupljajući golove (793 na 1.003 meča), timske trofeje i pojedinačne nagrade.

Konstantnost koju je u nedjelju pozdravio i bivši napadač Engleske Gary Lineker. "Bila je apsolutna privilegija gledati Messija kako igra skoro dvije decenije. Radostan, očaravajući fudbal koji oduzima dah. To je dar bogova. Oduševljen sam što je podigao najveći trofej u našem sportu", napisao je on na Twitteru.

Pele je, opet, postigao više od 1.283 gola, ali mnoge van zvaničnih takmičenja. A, kada je u pitanju Maradona, poređenje se pravi iz drugog ugla - u pitanju je aura. Diskretnu ličnost i prirodnu Messijevu stidljivost teško je porediti sa harizmatičnim Maradonom.

Sam Pele je 2019. godine uspostavio hijerarhiju. "Ako me pitate da li je Maradona bio bolji od Messija, da jeste. Mnogo bolji".

Možda je ta sposobnost da se podvig pretvori u rutinu, da se ponavlja meč za mečom, uznemirujući dribling, razorna ubrzanja, uz zadržavanje niskog profila, nešto što je dalo Messiju prizvuk normalnosti koji mu ne ide u prilog.

Najveći? Možda, a možda i ne, ali nesumnjivo najkonstantniji.

federalna.ba/Beta

Lionel Messi Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.
Lionel Messi Inter Miami fudbal
0 12.06.2024 20:46
Lionel Messi utakmica Hong Kong
0 20.02.2024 10:10
Lionel Messi Argentina Nigerija Kina
0 10.02.2024 14:55
Lionel Messi Miami Japan
0 06.02.2024 10:25