videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Žrtve uvrijeđene, OHR tvrdi: Ovo je zlurada interpretacija

Nakon što su učesnici Balkanskog foruma u Budimpešti upoznali javnost da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini tokom svoje sesije izjavio da se situacija u stilu genocida u Srebrenici trebala dogoditi kako bi rat u Bosni i Hercegovini bio završen, reakcije su brojne. Mnogi ovakvu izjavu smatraju uvredljivom za žrtve, a iz OHR-a odmah je stigla reakcija, da se radi o zluradoj interpretaciji. Upravo zbog burnih reakcija i mogućnosti različitog interpretiranja, učesnici foruma, ali i javnost očekuju da organizatori njegov govor i objave.

"U svom uvodnom izlaganju govorio o uslovima koji su doveli do kraja rata u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom istakao je da je bilo potrebno da se dogodi situacija u stilu genocida kako bi potakla međunarodnu zajednicu da interveniše ", navodi Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost.

S obzirom na to da snimak govora visokog predstavnika organizatori nisu objavili unatoč upitima, bosanskohercegovačka javnost oslanja se na svjedočenja učesnika foruma. Senada Šelo Šabić i Adi Ćerimagić odmah su putem Twittera objavili da je Schmidt izgovorio spornu izjavu, ali i poručili da im je žao što nakon govora nije bilo moguće postaviti pitanja. Iz OHR-a informacije o Schmidtovom govoru, koje su prenesene u javnost, okarakterisali su kao zlurade.

“Ta njegova izjava izazvala je komešanje među ljudima koji su bili u publici, među kojima sam i ja, zbog činjenice da takav način opisivanja genocida u Srebrenici je neouobičajan i za sobom vodi u najmanju ruku u pitanje šta je tačno visoki predstavnik o tome mislio”, dodao je Ćerimagić.

“Stav visokog predstavnika o srebreničkom genocidu je više nego jasan i više puta istican. Zlurade interpretacije nećemo komentirati, ova tema zahtijeva odgovoran pristup. OHR je u kontaktu sa Memorijalnim centrom Potočari i Majkama Srebrenice kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi”, poručili su iz OHR-a.

OHR: Nećemo komentarisati zlurade interpretacije, stav VP je jasan

Nakon što je jučer većina bh. medija prenijela informaciju da je visoki predstavnik Christian Schmidt "uvrijedio sve srebreničke žrtve", kazavši da je bila potrebna situacija u stilu genocida u Srebrenici da bi se rat u Bosni i Hercegovini završio, danas se oglasio OHR. Iz OHR-...

Bez videodokaza i u Udruženju svjedoka i žrtava genocida smatraju da je spornu izjavu teško komentirati. Šmit je trebao biti oprezniji, kažu u Udruženju, a od njega očekuju da omogući primjenu zakona o negiranju genocida.

“On je diplomata Njemačke, obišao je cijeli svijet, ima veliko iskustvo i mora paziti šta govori i ako jeste u ovome smislu rečeno onda je uvredljivo i ne bi sebi smio dozvoliti tako olako govoriti o nekim stvarima koje su bolne", istakao je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Svi očekuju da snimak govora visokog predstavnika s foruma u Budimpešti bude dostupan javnosti. Također, žele da OHR i Christian Schmidt jasno objasne spornu izjavu. A govor Christiana Schmidta zatražili su i iz Memorijalnog centra Potočari, te će ona i ovoj ustanovi u narednim danima biti predmet analize.

federalna.ba

visoki predstavnik Srebrenica genocid
Institut za nestale osobe BiH kolektivna dženaza Srebrenica
0 24.06.2024 18:09
PIC Saopćenje OHR Srebrenica Republika Srpska
0 20.06.2024 12:16
Damir Peštalić Srebrenica Bajram Kurban-bajram
0 16.06.2024 21:11
Novi Sad posjeta Memorijalni centar Potočari Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Memorijalni centar Potočari Srebrenica
0 15.06.2024 21:13