Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet posjetila VSTV BiH
(Izvor: Fena)

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet posjetila VSTV BiH

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet posjetila je danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) sa saradnicima i zvaničnicima Misije UN-a u Bosni i Hercegovini.

Bachelet je razgovarala sa stalnim članom Predsjedništva VSTV-a BiH Saninom Bogunićem i zamjenikom direktora Sekretarijata Hajrom Poškovićem o funkcionisanju VSTV-a BiH i pravosudnog sistema u BiH te važnosti vladavine prava i pravne sigurnosti bosanskohercegovačkih građana.

Bogunić je upoznao Bachelet sa izazovima sa kojima se institucija u posljednje vrijeme suočavala koje se odnose na prenos nadležnosti sa državnog na entitetski nivo te drugim važnim temama za pravosuđe naše zemlje, kao što su jačanje integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, proces imenovanja i ocjenjivanja, disciplinska odgovornost sudija i tužilaca te neophodnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH.

U kontekstu zaštite ljudskih prava, ukazano je na problem sa kojim se građani BiH suočavaju, a riječ je o dugotrajnim sudskim postupcima, zbog čega je VSTV BiH poduzeo niz aktivnosti s ciljem rješavanja najstarijih sudskih predmeta i osiguranja brze pravde za građane.

Pitanje govora mržnje i diskriminacije također je istaknuto tokom sastanaka i zamjenik direktora Sekretarijata  Pošković je naglasio da je VSTV BiH prepoznao važnost praćenja sudskih predmeta koji se odnose na diskriminaciju, te u tu svrhu kreirao posebne alate u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima na osnovu kojih se može utvrditi o kojoj vrsti diskriminacije je riječ, što u konačnici ima za cilj unapređenje borbe protiv diskriminacije.

Učesnici sastanka su se složili da je neophodno nastaviti sa aktivnostima u cilju unapređenja efikasnosti bosanskohercegovačkog pravosuđa, saopćeno je iz VSTV-a. 

federalna.ba/Fena

Michelle Bachelet Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Michelle Bachelet Ljudska prava BiH
0 24.06.2022 14:15
VSTV VSTV BiH VSTS BiH sud Visoko sudsko i tužilačko vijeće
0 23.06.2022 18:09
Tužilaštvo BiH Michelle Bachelet
0 22.06.2022 17:38
Šefik Džaferović Michelle Bachelet
0 21.06.2022 19:54
Ujguri Kina UN Michelle Bachelet Xinjiang
0 28.05.2022 18:30