Višković: RS ne može prihvatiti mjere za Plan rasta kojima bi bile ukinute njene nadležnosti
(Izvor: Arhiv)

Višković: RS ne može prihvatiti mjere za Plan rasta kojima bi bile ukinute njene nadležnosti

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković je izjavio je danas u Banjaluci da ne može prihvatiti mjere kojima bi bile ukinute nadležnosti RS u pregovorima na putu BiH ka Evropskoj uniji. "Dok sam premijer RS ne mogu prihvatiti ove tri mjere - ukidanje entitetskog veta, uvođenje call centra na nivou BiH i popunu Ustavnog suda BiH, umjesto našeg predloga da strance zamijene domaće sudije", kazao je Višković. Prema njegovim riječima, ovim RS ne ruši evropski put BiH, već su, kako je ocijenio, ti zahtjevi "iživljavanje nad RS".

"Pokušava se posredstvom ekonomskih mjera proturiti nešto što sa evropskim putem nema veze, već je najvećim dijelom politika", naglasio je Višković.

Pojasnio je da je za BiH bilo 113 mjera Evropske komisije, koje su se odnosile na Plan rasta, a da su zahvaljujući najviše RS samo tri mjere ostale neusaglašene.

Višković je naveo da postojanje jednog call centar za sve usluge na nivou BiH nije u skladu sa Ustavom.

"To znači da neko ko treba pomoć vatrogasaca ili policije treba zvati Sarajevo. Zar nije logičan naš prijedlog da budu dva call centra, jedan u RS, drugi u Federaciji BiH", kazao je on.

Prema njegovim riječima, druga neusaglašena mjera odnosi se na popunu Ustavnog suda BiH i da odluke tog suda budu obavezujuće na prostoru BiH.

"Postavio sam pitanje šta ćemo sa odlukama koje se ne poštuju u cijeloj BiH. Da li znate da ima više nesprovedenih odluka Ustavnog suda u Federaciji BiH nego u RS? Naš prijedlog je bio da bude donesen zakon o Ustavnom sudu i da budu izabrane domaće sudije koje će odlučivati konsenzusom", kazao je premijer RS.

Treća neusaglašena mjera, dodao je, jeste ukidanje entitetskog veta, što bi, istakao je, u suštini značilo ukidanje RS.

"Po cijenu evropskih miliona ili milijardi, za koje mislim da ih nemaju, ne mogu prihvatiti odluke kojima se na perfidan i politički način žele ukinuti nadležnosti RS", naveo je Višković.

On je podsjetio da je u procesu pregovora sa EU bilo uvjeravanja da, ako bude usaglašeno 95 odsto mjera, u tom odnosu biće i dobijeno novca, od predviđene milijarde eura.

"Rekao sam da smo usaglasili većinu mjera, pa nam dajte toliko novca. Onda su nas obavijestili da ispod ove tri neusaglašene mjere ne mogu ići i da je to crvena linija i uslov za Plan rasta i pomoć EU BiH. Zato sam rekao - ako je to uslov, nema potrebe za daljim razgovorima", zaključio je Višković.

federalna.ba/Beta

Radovan Višković
Nermin Nikšić Milorad Dodik Radovan Višković napadi na povratnike
0 03.05.2024 16:50
Drina Buk Bijela HE Buk Bijela Radovan Višković
0 26.03.2024 21:56
Radovan Višković najniža plata
0 26.12.2023 14:31
Radovan Višković Milorad Dodik Christian Schmidt
0 08.12.2023 17:35