videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Višković predlaže formiranje banke RS

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na sjednici Narodne skupštine RS da bi trebalo formirati banku RS kako bi u finansijskom sektoru bilo izbjegnuto "ucjenjivanje pojedinih banaka".

Po njegovim riječima, postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama RS, čega se "moraju riješiti".

- Oni žele da vide ekonomski slom RS, a jedno je sigurno da RS neće bankrotirati - poručio je Višković i dodao da bi u narednom periodu u stečajnom postupku trebalo biti riješeno pitanje "Banke Srpske".

Naveo je da su kamate u Federaciji BiH niže nego u RS zato što FBiH ima Razvojnu banku koja plasmanom svojih sredstava utiče na ostale banke da se tako ponašaju i time obaraju kamatne stope.

Višković je podsjetio da je u RS to radila IRB za vrijeme koronavirusa, ali da sada nemaju tolike kapacitete.

Republika Srpska ide u novo zaduženje u iznosu od 210 miliona KM, a kamatna stopa koju će  plaćati narednih pet  godina po ovom zaduženju je čak 6,1 posto.

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske pozvao je danas premijera Radovana Viškovića da objasni zašto je kamata ovako visoka, s obzirom na činjenicu da je prije dvadesetak dana na Sarajevskoj berzi Vlada FBiH prodala obveznice sa rokom otplate od sedam godina i to po kamatnoj stopi 3,8 posto.

- Razlika je ogromna i molim da objasnite zašto Republika Srpska plaća kamatu 6,1 posto za svoja zaduženja, a bukvalno u istoj državi, u isto vrijeme, FBiH plaća 3,8 posto - pitao je Crnadak. 

federalna.ba/Fena

Radovan Višković banka RS
Drina Buk Bijela HE Buk Bijela Radovan Višković
0 26.03.2024 21:56
Radovan Višković najniža plata
0 26.12.2023 14:31
Radovan Višković Milorad Dodik Christian Schmidt
0 08.12.2023 17:35
Milorad Dodik Radovan Višković krivična prijava neprijavljivanje krivičnog djela
0 05.11.2023 21:05
Capital Radovan Višković site Vlada RS
0 31.10.2023 14:21