videoprilog Šejle Kulenović (Federacija danas)

Visina zdravstvene premije za 2023. u Unsko-sanskom kantonu ostaje 20 KM

U Unsko-sanskom kantonu visina zdravstvene premije za 2023. godinu ostaje ista, 20 KM po osiguranom licu Zavoda Zdravstvenog osiguranja. Odluka je to većine zastupnika u novom sazivu Skupštine USK-a.

Iako je prijedlog dobio podršku većine, jedan dio opozicije smatra da je treba ukinuti jer, kako navode, od nje nema nikakve koristi. Ovom odlukom nezadovoljni su i građani.

“Ako se naručite u Domu zdravlja, primorani ste da plaćate specijalistički pregled. Ako vas upute u Kantonalnu bolnicu, pregled čekate po nekoliko mjeseci, čak i do godinu dana. Dotad – do tog pregleda ili će neko umrijeti ili platiti privatno, tako da imamo katastrofalno zdravstveno stanje”, kazala je NiP-ova zastupnica Azra Tajić.

Iako građani redovno plaćaju premije, većinom su primorani da posjećuju privatne ordinacije.

U Zavodu za zdravstveno osiguranje ističu da je visina premije niska u odnosu na zdravstvene usluge koje se pružaju građanima.

“Jedan magnet kada se radi, treba izdvojiti 300-400 KM. Zamislite kad jedan hronični bolesnik treba tri-četiri takve procedure - to je ogromno” kaže ministar zdravstva USK-a Muris Halkić (NES).

Predstavnik ZZO-a USK-a Rusmir Midžić naveo je kako se prikupi između dva i dva i po miliona maraka – taj iznos se koristi za prava zdravstvenih radnika, osiguranika: ”Prava su jako velika. Novac je utrošen u tom kontekstu”.

Zbog finansija, nezadovoljne su i druge zdravstvene ustanove. Osim toga, medicinski radnici uveliko napuštaju Unsko-sanski kanton, što zdravstvenom sistemu stvara problem u funkcionisanju. Trpe svi, pacijenti najviše.

federalna.ba

premija zdravstvenog osiguranja zdravstvena premija premija USK