"Više rada, manje beskorisnih prepucavanja, evropski put BiH nema alternativu"
(Izvor: Fena/Nermina Nikšić)

"Više rada, manje beskorisnih prepucavanja, evropski put BiH nema alternativu"

Premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić oglasio se na svom Facebook profilu povodom aktuelnih dešavanja na bh. političkoj sceni, ocijenivši kako alternative evropskom putu Bosne i Hercegovine nema, te pozivajući aktere političkih procesa da se okrenu radu u interesu države i svih njenih građana.

- Verbalna prepucavanja, međusobne uvrede i ismijavanja, a ponekad čak i prijetnje su već toliko dugo dio naše svakodnevice, da se većina aktera u to uključuje po automatizmu, vraćanjem lopte na suparničku stranu terena - ističe Nikšić.

Istovremeno upozorava da, dok ta igra traje, Bosna i Hercegovina ostaje ukopana u mjestu, a građani se iseljavaju.

- Jeste li se pitali zašto niko nije ozbiljno razmotrio navode iz pisma kojeg je nekolicina parlamentaraca iz Republike Srpske uputila američkoj i EU administraciji? Jeste li se pitali zašto nadležne pravosudne institucije i ministar sigurnosti BiH, koji, također, dolazi iz RS-a, nisu pozvali potpisnike pisma da im dostave dokaze o teškim optužbama koje su iznijeli i zašto nisu? - navodi Nikšić.

Kako nadalje navodi, "kada državni parlamentarci napišu da je njihova država 'utočište radikalnih islamista' i dom 'spavačkim ćelijama Al Qaide i ISIL-a' koje bi 'potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje', bilo bi logično da se sigurnosni aparat podigne na noge da zaštite građane. Da pitaju parlamentarce odakle im saznanja?"

- Ništa od onoga što bi sigurno bio znak za uzbunu u demokratskim državama nije se ovdje desilo. Zašto? Zato što smo svi svjesni da je to samo još jedna predstava koja za cilj ima prikrivanje stvarnih problema. Bilo bi dobro da i građanima kažu da je to samo igra, jer oni te prijetnje i upozorenja mogu shvatiti ozbiljno - upozorava Nikšić.

Nadalje navodi kako "ne želi ulaziti u besmislene rasprave o navodnim opasnostima od islamskog radikalizma, jer to u BiH ne predstavlja veći problem nego u bilo kojoj drugoj državi. Ali za BiH jeste specifično u odnosu na druge to što još uvijek veliki broj ratnih zločinaca slobodno hodaju našim gradovima i selima".

- Posao nadležnih institucija jeste da prate i spriječe sve navodne opasnosti po sigurnost naših građana pa i uplašenih zastupnika - navodi se.

Nikšić smatra kako "treba poduzeti sve preventivne radnje da se nešto tako ne desi, odnosno da neko eventualno ne počini zločin. Ali ruku na srce, imamo one koji su već počinili zločine i još su na slobodi pa bi bilo dobro pokazati opredjeljenost da osvjedočeni zločince izvedemo pred lice pravde".

- S druge strane drago mi je da su se bh. parlamentarci iz RS, osim iskazanog straha, pohvalili postignutim uspjesima i da su izrazili podršku za nastavak puta BiH ka EU. Zato sigurnosne institucije trebamo pustiti da rade svoj posao. Ministri i parlamentarci imaju svoj posao na provođenju reformi i ispunjavanja uvjeta na putu BiH prema EU - potcrtava federalni premijer i lider SDP-a BiH.

Usto konstatira "ukoliko se odluče da svoje dobre namjere, izrečene u pismu, provedu u djelo, u nama će sigurno imati iskrene partnere. Ali ako im je cilj samo da samo dodatno podgrijavaju atmosferu, partnere za tu igru će morati tražiti negdje drugo".

- Alternative evropskom putu BiH nema, zato umjesto beskorisnih prepucavanja, pozivam sve aktere na političkoj sceni da se okrenemo radu u interesu države i svih naših građana - poručio je Nikšić.

federalna.ba/Fena

Nermin Nikšić Facebook reakcija
Vlada Federacije BiH Nermin Nikšić Deborah Mennuti
0 21.02.2024 12:57
Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma Zakon o sprečavanju pranja novca Nermin Nikšić
0 16.02.2024 17:46
Nermin Nikšić Aleksej Navaljni
0 16.02.2024 16:30