Više od stotinu evropskih poslanika traži od Kongresa nastavak američke vojne pomoći Ukrajini

Više od stotinu evropskih poslanika traži od Kongresa nastavak američke vojne pomoći Ukrajini

Više od stotinu visokih evropskih poslanika poslat će u utorak zajedničko pismo svojim kolegama u Sjedinjenim Državama, u kome pozivaju američki Kongres da deblokira daljnju vojnu pomoć Ukrajini u vrijeme kada se američki poslanici bore oko dogovora.

Otvoreno pismo, u čiji je uvid došao Reuters, potpisali su poslanici iz najmanje 17 zemalja, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju, Poljsku i Irsku, i znak je sve veće zabrinutosti u Evropi oko kontinuiteta američke podrške Ukrajini.

To se također dešava upravo u trenutku kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao u Washington kako bi iznio svoje teze u kratkom roku za Kongres, koji bi do petka trebao otići na godišnju pauzu.

- Čujemo zabrinutost koju su izrazili naši američki prijatelji. Godinama su američki čelnici, demokrati i republikanci tražili od Evropljana da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu sigurnost. Slažemo se s tim legitimnim zahtjevom - zastupnici, predvođeni Benjaminom Hadadom, francuskim poslanikom iz stranke predsjednika Emmanuela Macrona, navode u pismu.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Evropski parlament vojna pomoć SAD