Više od 72.000 ukrajinskih izbjeglica trenutno živi u Belgiji
(Izvor: Fena/Belga)

Više od 72.000 ukrajinskih izbjeglica trenutno živi u Belgiji

Više od 72.000 ukrajinskih izbjeglica trenutno živi pod privremenom zaštitom u Belgiji. Prema najnovijim podacima koje je u petak objavio evropski statistički ured Eurostat, ova brojka je visoka po glavi stanovnika kao u susjednim zemljama poput Holandije i Lihtenštajna, ali je samo polovina u odnosu na Njemačku.

Posljednji podaci Eurostata pokazuju kontinuirani porast broja ukrajinskih izbjeglica u državama članicama EU, s izuzetkom Danske, gdje je od septembra taj broj opao za 4,5 posto, odnosno 1.700 ljudi. U Njemačkoj je 14,4 Ukrajinaca pod privremenom zaštitom na 1.000 stanovnika, dok je u Belgiji taj broj oko 6,2 na 1.000 stanovnika.

Zemlje istočne Evrope, posebno, primaju značajan broj ukrajinskih izbjeglica. Češka je domaćin 33,7 Ukrajinaca na hiljadu stanovnika, što je znatno iznad evropskog prosjeka od 9,5. Estonija je domaćin 26,3, Poljska i Bugarska imaju oko 26,1 ukrajinskih izbjeglica na hiljadu stanovnika.

Krajem oktobra u Evropskoj uniji je privremeno zaštićeno 4,2 miliona Ukrajinaca. Ovaj status pruža trenutnu i kolektivnu zaštitu bez potrebe za individualnim procjenama.

federalna.ba/Fena

Ukrajina izbjeglice Belgija