Više od 250 medicinskih sestara i tehničara iz BiH i okruženja na simpoziju u Brčkom

Više od 250 medicinskih sestara i tehničara iz BiH i okruženja na simpoziju u Brčkom

U organizaciji Udruženja zdravstvenih tehničara "Medicinar“ Brčko, danas je u tom gradu počeo 5. simpozijum medicinskih sestara i tehničara BiH s međunarodnim učešćem.

Više od 250 medicinskih sestara i tehničara iz cijele BiH i okruženja imaju priliku da kroz dvodnevni simpozij razmijene iskustva i znanja te pošalju jasnu poruku o sveukupnom značaju medicinske sestre u zdravstvu.

Simpozij je otvorio šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi distrikta Sead Šadić koji je naglasio važnost i značaj medicinskih tehničara u cjelokupnom zdravstvenom sistemu.

-Vlada Brčko distrikta već nekoliko godina podržava ovu manifestaciju koju organizuje udruženje 'Medicinar' i oni već dugi niz godina ukazuju na značaj, obim, obavezu i odgovorenost posla medicinske sestre, posebno gledajući kroz pandemiju, a takođe gledajući i kroz nezadovoljstvo zdravstvenih radnika koje ćemo vrlo brzo pozitivno riješiti - rekao je Šadić.

Predsjednik Udruženja "Medicinar“ Elvedin Durmo ističe da će se tokom dvodnevnog simpozija održati više od 60 predavanja, jedan okrugli sto i interaktivna radionica.

-Zdravstveni radnici su pokazali kroz pandemiju koronavirusa koliko je zanimanje medicinske sestre važno u društvu, jer smo tada stali na branik društva u borbi sa koronavirusom - podvlači Durmo.

Naglašava da položaj medicinske sestre danas u društvu uopšte nije priznat kako bi trebao biti i da svim kapacitetima treba raditi na tome da se njihov status poboljša.

Ovogodišnji simpozij održava se pod motom "Poboljšajmo sebe - promijenimo druge" i cilj je da se kroz edukacije medicinska sestra vrati na, ističe Durmo, pijedestal zasnovan na etičkim normama koje joj u društvu pripada.

Diplomirani menadžer u zdravstvu i medicinski tehničar Fadil Slijepčević već peti put učestvuje na ovim simpozijima i kaže da za učesnike ovo predstavlja veliku mogućnost za razmjenu iskustava.

-Čekali smo tri godine da prođe pandemija i ovo je prilika da razmijenimo pandemijska iskustva i razvijemo kliničku praksu - istakao je.

federalna.ba/Fena

BiH Brčko medicinske sestre