Više EU zemalja traži mjere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost s napadom na Kosovu
(Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Više EU zemalja traži mjere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost s napadom na Kosovu

Mnoge zemlje članice Europske unije (EU) traže uvođenje mjera protiv Srbije ukoliko se dokaže njezina povezanost s napadima u Banjskoj na sjeveru Kosova.

Na sastanku Komiteta za politiku i sigurnost koji čine veleposlanici država članica EU u utorak uvečer se raspravljalo o novonastaloj situaciji nakon napada naoružanih i maskiranih osoba na kosovsku policiju u selu Banjska, općina  Zvečan.

Tom prilikom mnoge zemlje su iznijele stav da se trebaju poduzeti mjere protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost s napadima ili uloga u slanju oružja pronađenog tijekom policijske akcije na teritoriju Kosova, naveli su diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa (RSE), bez preciziranja o kojem broju država se radi.

"Ono što se dogodilo u nedjelju na sjeveru Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu s lica mjesta mijenjaju igru", rekao je izvor iz EU.

Na sastanku je bio i posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kao i predstavnici europske misije za vladavinu prava na Kosovu, EULEX.

Zemlje članice su, na ovom sastanku, osudile napad na kosovsku policiju i zatražile da se nastavi istraga o tome što se točno dogodilo Banjskoj i da se otkriju sve činjenice.

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla objavio je u srijedu da je jedan od trojice naoružanih Srba, ubijenih u akciji kosovske policije u Banjskoj tjelohranitelj šefa Obavještajne agencije Srbije ( BIA), Aleksandar Vulin.

Sveçla je rekao da to još više potvrđuje da je država Srbija u potpunosti uključena u napad na kosovsku policiju na sjeveru, prenose Reporteri.net.

Sprska pravoslavna crkva (SPC) u srijedu je izrazila sućut obiteljima nastradalih Srba i Albanaca u napadu na policiju Kosova na sjeveru zemlje te priopćila kako se uvijek zalagala da se nesporazumi na Kosovu "rješavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog suživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive".

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. rujna kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova području naseljenom većinom Srbima. U sukobima koji su uslijedili između te naoružane skupine koja se sklonila u manastir Banjska i policije ubijena su trojica napadača, a uhićeno je osam osoba.

"Sa žaljenjem konstatiramo da mnogi iz Prištine i iz svijeta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, s različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju Srpsku pravoslavnu crkvu prikazati kao sudionicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja", stoji u priopćenju.

Policija Kosova danas je nakon četiri dana otvorila cestu prema selu Banjska u kojem se dogodio oružani napad koji su institucije Kosova opisale kao teroristički čin, a osudili su ga i zapadni diplomati.

federalna.ba/Fena

EU Srbija Kosovo