Vijećnicu posjetilo više od 40.000 turista iz čitavog svijeta

Vijećnicu posjetilo više od 40.000 turista iz čitavog svijeta

Gradska vijećnica najpoznatije je sarajevsko zdanje, nezaobilazan detalj većine panoramskih prikaza grada te svojevrstan simbol različitih historijskih i kulturnih promjena. Postala je savremenom metaforom urbicida i kulturocida.

Ideja muzejskog, odnosno stalno izložbenog prostora u Vijećnici datira još od njene obnove, s ciljem da posjetiocima prikaže i približi bogatu historiju tog nacionalnog spomenika. Tako današnju stalnu postavku čine segmenti "Vijećnica", "Soba 25. novembar", "Franz & Sophie soba", "Portreti gradonačelnika" te "Savremena umjetnost Ars Aevi".

Rukovoditeljica službe Vijećnica Meliha Redžić je u intervjuu za Fenu podsjetila da je prostor stalne izložbene postavke "Vijećnica" otvoren u augustu 2023. godine, na datum tužnog stradanja ovog zdanja 25. augusta 1992. godine.

Postavka je smještena u suterenu Vijećnice u šestougaonom prostoru, u kojem je prezentirana historijska linija Vijećnice sa osam tematskih cjelina. Postavljene su hronološki i višejezično, tako da posjetioci mogu sami birati u kojem pravcu da se kreću i na koji način da se informišu, da li od perioda prije građenja Vijećnice ili obrnuto.

Tematske cjeline predstavljaju grad Sarajevo kroz historiju - pred samu gradnju Vijećnice i današnjeg perioda kada je Vijećnica "izdignuta iz pepela" ponovo vraćena građanima i posjetiocima.

- Posebnu pažnju posjetiocima privlači tematska cjelina koja simulira ruševinu sa ostacima plamena i autentičnim ostacima spaljenih knjiga, te drugih ostataka koji su se nalazili u spaljenoj Vijećnici – navela je Redžić.

U centralnom prostoru smješten je originalni kamen temeljac koji je pronađen prilikom radova na rekonstrukciji aule Vijećnice kao jedan od vrijednijih autentičnih eksponata. Na kamenu su isklesana imena svih učesnika u gradnji te godina gradnje.

Svaka od tematskih cjelina sadrži tekstualne i grafičke sadržaje te foto dokumentaciju. 

Stalna postavka "Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)", kao jedinstven izložbeni prostor u Vijećnici u sklopu Informativnog centra MKSJ Sarajevo, u nadležnosti je organizacije rada Grada Sarajevo.

- Uvidom u evidenciju prodatih ulaznica, tokom protekle godine Gradsku vijećnicu je posjetilo više od 40.000 posjetilaca iz različitih krajeva svijeta – navela je Redžić.

Također, tu je i više od 20.000 posjetilaca koji su prisustvovali različitim događajima održanim u Vijećnici.

Posjetioci su najviše zainteresirani za jedinstvenu arhitekturu Vijećnice, ali jednako i za stalne postavke "Vijećnica", "Soba 25. Novembar", "Franz & Sophie soba", "Portreti gradonačelnika" te izložbeni prostor projekta savremene umjetnosti Ars Aevi u kojem je moguće pogledati nekoliko stalnih postavki.

Također, posjetioci imaju mogućnost korištenja interaktivne mobilne aplikacije/audio vodič kroz Vijećnicu - Sarajevo City Hall koja je dostupna na sedam različitih jezika.

Cilj je da se na savremen način posjetiocima omogući da upoznaju ponudu i sve ljepote Vijećnice. Jedna od prednosti je što omogućava potpunu samostalnost prilikom posjete.

-  Vijećnica je održala i potvrdila poziciju najreprezentativnijeg prostora za posjetioce i turiste kao i za održavanje društvenih, kulturnih i umjetničkih manifestacija u Bosni i Hercegovini – zaključila je rukovoditeljica službe Vijećnice Meliha Redžić u intervjuu za Fenu.

federalna.ba/Fena

Vijećnica
Vijećnica Sarajevo Kanton Sarajevo Bosna i Hercegovina
0 20.04.2024 10:06
Dan grada Sarajeva Vijećnica Šestoaprilska nagrada 6. april
0 06.04.2024 19:05
Dan nezavisnosti BiH Vijećnica Sarajevo
0 28.02.2024 20:09
Avdo Huseinović Agresija na istinu Vijećnica
0 05.02.2024 21:03
Vijećnica izložba Historijski arhiv Sarajevo
0 25.08.2023 11:25