Prilog: Amra Ličina

Vijeće ministara BiH: Usvojena informacija o procesu digitalizacije JRT servisa

Digitalizacija televizijskog signala usaglašena je u okviru Ženevskog sporazuma iz 2006. godine, kojim je predviđeno da potpisnice sporazuma, među kojima je i Bosna i Hercegovina, ugase analogni televizijski signal do juna 2015. godine. Strategija prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju, usvojena 2009. godine u bh. parlamentu, predviđala je da se taj proces okonča za dvije godine, ali do toga ni nakon 14 godina nije došlo.

 

Iz ministarstva komunikacija i prometa BiH su optimistični i najavljuju da bi proces digitalizacije, odnosno prebacivanja s analognog na digitalni signal, u Bosni i Hercegovini trebao startati sredinom ove godine, a implementacija bi u tom slučaju bila okončana sredinom ili do kraja 2024. godine. Resorni ministar Edin Forto:

 

"Malo je reći da su istekli rokovi za digitalizaciju RTV signala. Prije svega, javnost nije dovoljno upoznata zašto je to uopšte bitno. Radio i televizijske frekvencije imaju svoj kapacitet. Analogni signal potpuno popunjava taj kapacitet, a digitalizacijom ostvarujemo široki prostor za nove kanale, bolju komunikaciju i digitalizaciju te bolji protok informacija. Suštinski, cijela Evropa je to uradila osim Bosne i Hercegovine. Trebalo bi da krenemo u tom pravcu. Po informacijama koje imamo, to bi se trebalo desiti jako brzo."

BiH je jedina zemlja u Evropi koja još nije okončala proces digitalizacije, ali i jedina zemlja koja i dalje vrši analogno emitiranje TV signala.

 

„Evo još jednom ću ponoviti, 2006. godine je dogovoreno da cijela Evropa krene u digitalizaciju. Hrvatska je to uradila za četiri godine, Srbija za devet, a mi to nismo uradili za 15 godina“, kazao je Forto.

 

U periodu od 15 godina, u kojem se trebala uspostaviti digitalizacija RTV servisa, imali smo veliki broj blokada ovog procesa. Ovo su komentarisali i iz Regulatorne agencije za komunikacije saopštenjem koje potpisuje direktor agencije Draško Milinović, u kome se, među ostalim, kaže da nikakav politički utjecaj ne može dovesti u pitanje proces digitalizacije u BiH:

 

"U oblasti telekomunikacija i procesu digitalizacije ključna je saradnja BiH sa zemljama regije na čelu sa Srbijom, zbog koordinacije veoma složenih procesa koji prate ovu oblast. U novembru 2021. godine, u skladu s provedenim javnim pozivom, dodijeljena je Dozvola za Multipleks D i upotrebu radiofrekvencijskog spektra operateru Multipleksa D u svih devet digitalnih regija na teritoriji Bosne i Hercegovine“, naglasio je Milinović.

 

Treba podsjetiti da je upravo Draško Milinović, kao direktor RTRS-a, 2015. godine, blokirao sve moguće procese u samom procesu digitalizacije.

 

Direktor prijenosa i emitiranja BHT-a Mensur Petrović u svojoj ranijoj izjavi je kazao kako su svi javni emiteri u BiH spremni za digitalizaciju, te da je potrebno da se okonča tender, odabere najpovoljniji ponuđač i da se krene u proces implementacije nabavljene opreme. U aprilu, ove godine, u Ministarstvu komunikacija i prometa održano je otvaranje ponuda u postupku nabavke opreme za digitalni prijenos i emitiranje, i to nakon što je ovaj tender težak 25,5 miliona KM mijenjan sedam puta.  Sada je na potezu ministar Edin Forto, čije ministarstvo treba finalizirati tender i odabrati kompaniju koja će vršiti proces digitalizacije:

„Napokon ćemo uvesti u radove firme koje će nam digitalizirati signal. Jer evo posljednja smo evropska zemlja bez digitalnog TV signala i vrijeme je da to okončamo. Očekujem da ćemo mi to okončati.“

 

Da li će građani BiH tokom ove godine ući u eru digitalnog signala i osjetiti brojne benefite digitalizacije, te biti u korak sa susjedstvom i ostatkom Evrope ostaje da se vidi. Ono što je sigurno je da bi  okončanje digitalizacije značilo veću pokrivenost RTV signalom u cijeloj BiH, bolji kvalitet slike i tona, ali i višemilionsku dobit za budžet BiH.

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH digitalizacija Federalni radio
sport Federalni radio
0 28.09.2023 23:49
Vijesti u 22 Federalni radio
0 28.09.2023 23:27
sport Federalni radio
0 28.09.2023 18:40
Kosovo teroristički napad Federalni radio
0 28.09.2023 18:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 28.09.2023 18:19
pristup informacijama Zakon o slobodi pristupa informacijama Federalni radio
0 28.09.2023 16:58