Prilog: Dubravka Piplica

Vijeće ministara BiH odobrilo milion maraka za pomoć u sanaciji od poplava

Vijeće  ministara BiH donijelo je na današnjoj  sjednici Odluku o odobravanju milion konvertibilnih maraka iz tekuće rezerve za saniranje posljedica poplava u Bosni i Hercegovini. Od ukupnog iznosa, 500 hiljada maraka namijenjeno je najugroženijim općinama i gradovima u Federaciji BiH, a 500 hiljada za Republiku Srpsku.

 

„Sve će voditi Ministarstvo sigurnosti BiH u koordinaciji sa dvije entitetske vlade“,  naveo  je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić.   

 

Prethodno je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj bi iz budžetskih rezervi Vijeću ministara bilo izdvojeno 2.300.000 maraka za sanaciju štete izazvane poplavama na području Unsko-sanskog kantona i Općine Čelić. Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović odgovorila je da Predsjedništvo nema ništa s tim i pojasnila da nadležne institucije u Federaciji BiH i  Republici Srpskoj treba da urade sve kako bi zaštitile ugroženo stanovništvo i njihovu imovinu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je tokom današnje posjete poplavljenim područjima rekao da će Vlada Republike Srpske pomoći općinama pogođenim poplavama, a uporedo je tražio i pomoć od Ministarstva finansija BiH za poplavljene općine u RS-u.

Ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija imenovan je danas na sjednici Vijeća ministara BiH za direktora Uprave za indirektno oporezivanje. On je imenovan na mandat od četiri godine, počevši od 15. juna 2023. godine. U Vijeću ministara BiH su ranije rekli da ne postoje smetnje da Tegeltija, nakon što podnese ostavku predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto, bude razrješen dužnosti jer ta odluka ne ide dalje u parlamentarnu proceduru. Zastupnik Stranke demokratske akcije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić kaže da će se još vidjeti šta nas čeka u budućnosti.

Tegeltija mora podnijeti ostavku na mjesto ministra. Ostavku podnosi Borjani Krišto, predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH. Nakon toga, do izbora novog ministra, Ministarstvom rukovodi zamjenik ministra, a u ovom slučaju je to SDP-ov Muhamed Hasanović. Istovremeno, doneseno je Rješenje o razrješenju dosadašnjeg direktora Mire Džakule zbog isteka mandata. Vijeće ministara BiH imenovao je Sanjina Hadžimerovića za v.d. zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, rukovodioca Sektora za podršku.

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Federalni radio poplave poplava