videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Vijeće ministara BiH nije razmatralo Nacrt zakona o sudovima BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopćio je da je na njegov zahtjev sa dnevnog reda današnje sjednice VMBiH povučen zakon o sudovima u BiH. 

U skladu sa stavom institucija RS, nijedan zakon neće biti razmatran u VMBiH bez definisanja zakona o Ustavnom sudu BiH - napisao je Košarac na svom nalogu na platformi X.

Ministar pravde u Vijeću ministara Davor Bunoza rekao je da je stav Venecijanske komisije da u Istočnom Sarajevu bude sjedište višeg suda ukoliko bude formiran kako bi bio što bliže zatvoru BiH u Vojkovićima. On smatra da, ako je sud koji je prvostepeni i zadužen za cijelu BiH u jednom entitetu, onda logično da u drugom bude drugostepeni čije osnivanje je predviđeno Nacrtom zakona o sudovima.

"Bio je prijedlog Mostar, ali smatram da to nije dobro. Smatram da je svrsishodno da to bude Istočno Sarajevo", rekao je Bunoza novinarima nakon sjednice Vijeća ministara. Bunoza je ocijenio da je "bitno obezbijediti drugostepeni sud koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima".

"Na ovom zakonu se radi 12 godina i ne bih rekao da postoje nedoumice, nego samo neke sitne stvari koje nastojimo usaglasiti, počevši od naziva, kako bi se trebao zvati, sjedišta i krivičnih nadležnosti", kaže Bunoza.

Bunoza je, govoreći o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, naveo da je zaključkom Vijeća ministara od 25. jula bilo predviđeno da se do kraja augusta usaglasi zakon o sudovima BiH i zakon o sprečavanju sukoba interesa, a da se u septembru i oktobru počne raspravljati o Ustavnom sudu BiH.

"Ja tu mislim na reformu Ustavnog suda, sprovođenje odluka Ustavnog suda i regulisanje pitanja stranih sudija. Parlamentarna skupština BiH 21 godinu izbjegava da riješi to pitanje i sad su parlamentarci počeli postavljati to pitanje", pojasnio je Bunoza. On je najavio da će naredne sedmice početi sastanci kojima će prisustvovati i stručnjaci ustavnog prava. "Meni jeste Ministartvo pravde Republike Srpske poslalo svoje prijedloge propisa, ali mi nismo o tome raspravljali. Sljedeće sedmice bi se trebali okupiti i razgovarati o toj vrlo teškoj temi", rekao je Bunoza i dodao da je i Ministarstvo pravde Federacije BiH dostavilo svoje prijedloge.

Ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedin Konaković rekao je danas da su partneri u vlasti na zajedničkom nivou postigli ono što ni jedna vlast odavno nije i da priča o konfliktu sve to derogira. Konaković je, komentarišući izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta da postoji opasnost od raspada BiH ako OHR i strane sudije u Ustavnom sudu BiH ne ostanu, rekao je novinarima u Sarajevu da ne voli da priča o konfliktu.

"Priče o konfliktu derogiraju sve ono što radimo. Mi pričamo o BiH kao zemlji šansi, zemlji prilika", rekao je Konaković i dodao da svi dobro znaju šta se u BiH dešava kada se predlažu radikalna rješenja. On je naveo da su partneri u vlasti na zajedničkom nivou do sada funkcionisali i da se svako držao date riječi, te da očekuje da će tako biti i u buduće.

"Podsjetio bih Milorada Dodika i kolegu Stašu Košarca da imamo potpisan dokument u kojem stoji da će zakon o sudovima biti usvojen. Dužni su to ili će izigrati to", rekao je Konaković nakon sjednice Vijeća ministara. On je rekao da očekuje da će biti "završen zakon o sudovima, zakon o sukobu interesa i u vezi sa koordinatorom BiH za IPU".

Konaković je rekao da je "najpraktičnije da viši sud bude u Istočnom Sarajevu".

"Zašto bismo pritvorenike i zatvorenike iz Istočnog Sarajeva morali voziti u Banjaluku i vraćati ih nazad. To su stvari oko kojih nemamo saglasnost. Nadam se da će kolege iz Republike Srspke shvatiti priliku koja će u oktobru biti prezentovana svim građanima u BiH", rekao je Konaković. 

federalna.ba

Vijeće ministara BiH Zakon o sudovima
Vijeće ministara BiH reforme
0 27.11.2023 15:28
Srđan Amidžić budžet Vijeće ministara BiH
0 22.11.2023 15:03
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Frontex Nenad Nešić
0 09.11.2023 19:46
Federalni radio Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Frontex
0 09.11.2023 18:19
Frontex Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Nenad Nešić
0 09.11.2023 17:08