Venecuelanski čelnik Maduro mogao bi izostati s Luline inauguracije

Venecuelanski čelnik Maduro mogao bi izostati s Luline inauguracije

Šefovi država i vlada prisustvovat će inauguraciji novoizabranog brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve 1. januara, ali bi jedan od njih mogao imati problema s ulaskom u Brazil - venecuelanski ljevičarski predsjednik Nicolas Maduro.

Lulin tranzicijski tim još nije poslao pozivnice, ali su njegovi saradnici saopćili da će biti pozvane sve zemlje koje imaju diplomatske veze s Brazilom.

Odredba potpisana u augustu 2019. u vrijeme odlaska ektremno desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara i zabranila je visokim zvsničnicima vlade Venecuele da posjete Brazil.

Bolsonaro je priznao čelnika venecuelanske opozicije, predsjednika Nacionalne skupštine Juana Guaida, kao legitimnog šefa države te prihvatio diplomatske akreditive njegove izaslanice Marije Terese Belandrije.

Madurove diplomate je Bolsonarova vlada proglasila personama non grata, iako je brazilsko pravosuđe zaustavilo njihovo protjerivanje.

Belandria nikada nije dobila pristup ambasadi Venecuele u Braziliji. Živjela je i radila u hotelskoj sobi.

Sada je pročitala natpis na zidu i pakuje kofere. Planira napustiti Brazil prije nego što Lula postane predsjednik. Njegova Radnička stranka saopćila je da će priznati Madura.

- Nije htjela čekati i pružiti im priliku da joj kažu da ode - izjavio je portparol Belandrije, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Nicolás Maduro Venecuela Brazil Luiz Inacio Lula da Silva