Venecuelanska nafta nakon dvije godine ponovo stiže u Evropu

Venecuelanska nafta nakon dvije godine ponovo stiže u Evropu

Teret od 650 hiljada barela sirove nafte iz Venecuele, namijenjen italijanskom Eniju, spreman je za isplovljavanje, što je prvi izvoz nafte iz te zemlje, koja je pod američkim sankcijama, u Evropu u zadnje dvije godine, podaci su Refinitiv Eikona.

Američko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je pisma italijanskoj naftnoj kompaniji Eni i španskom Repsolu u maju kojim odobrava da se ponovo započne isporuka venecuelanske nafte, prenosi SEEbiz.

To je način da se riješi više milijardi USD težak neplaćeni dug i dividende koje duguje ta zemlja, pod američkim sankcijama od 2018. nakon pobjede Nicolasa Madura na predsjedničkim izborima, a čiji legitimitet kao predsjednika Vašington osporava.

I drugi tanker kojeg je iznajmio Eni, ogromni teretni brod za naftu Pantanassa, kreće se prema Venecueli te se očekuje da će utovariti dva miliona barela sirove nafte i preveze je u Evropu, podaci su Eikona.

Očekuje se da će taj teret isporučiti venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA kasnije ovog mjeseca, uz opciju da Eni dio tog tereta proda Repsolu za njegove rafinerije u Kartageni i Bilbaou.

Izvoz sirove nafte iz Venecuele u maju je potonuo na najniži nivo u 19 mjeseci zbog izmjena ugovora koje je tražio PDVSA kako bi zamijenio većinu spot prodaja s unaprijednim plaćanjem, čime je ustvari smanjio rizik od neplaćanja isporučenih količina.

Evropske, azijske i američke kompanije koje imaju zajedničke poslovne operacije s PDVSA u Venecueli, a među njima su i Eni, Repsol, Chevron i ONGC, akumulirale su na milijarde USD neriješenog duga otkad je prethodna američka administracija, na čelu s Donaldom Trumpom, uvela sankcije toj državi.

Venecuela, čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, pojavila se kao moguća zamjena za dio količina ruske sirove nafte koje su pod sankcijama, uvedenim nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

federalna.ba/Onasa

Venecuela nafta Evropa