Razgovarao Mili Papić

Veliki jubilej Pozorišta lutaka Mostar 70 godina postojanja

Grad Mostar je posebno ponosan na jednu instituciju kulture, a to je lutkarsko pozorište. Osnovano je davne 1952 godine. U toliko godina postojanja ono je izraslo u hram lutkarstva u BiH, a postao je i eminentan predstavnik kulturne scene grada. O velikom jubileju, nagradama, priznanjima, festivalima, planovima i problemima, sa umjetničkim direktorom ove kuće Nedžadom Maksumićem razgovarao je Mili Papić

-Ova godina je u Pozorištu lutaka Mostar u znaku velikog jubileja, 70 godina postojanja,  najstarije profesionalno pozorište lutaka u BiH. Nedžade ukratko nas vrati u taj vremeplov pozorišta.  

-Rijetke su institucije kulture koje u istom prostoru, pod istim imenom, postoje 70 godina. Davne 1952 u Mostaru je pod budnom paskom, tadašnjeg direktora Narodnog pozorišta u Mostaru Safeta Ćišića osnovano Pozorište lutaka i prvi direktor  je bio Đorđo Bovan, legenda ovog pozorišta. Do danas to pozorište je sa više od 2 miliona djece u publici i njihovih roditelja odigralo skoro 220 premijernih predstava. Bilo je tu izuzetnih uspijeha, prije rata i poslije rata, a najveći problem je bio kada smo poslije rata opet krenuli od nule. Krenuli isto kao i 1952 bez ansambla, bez zgrade, koju je trebalo obnoviti. Ali uspijeli smo i pozorište lutaka je nastavilo sa uspijesima, putovanjima, gostovanjima i zaista sa predstavama koje su  radost, ne samo publici, nego koju cijene stručni kritičari, oni koji se u umjetnosti lutkarstva veoma razumiju.

- Pozorište lutaka Mostar je sigurno najnagrađenija institucija kulture u Mostaru, ali i šire. Kako u ovome uspijevate?

-Nagrade nisu cilj, nego su rezultat jednog repertoarskog odabira, jednog izuzetno napornog rada. Nagrade su u svakom slučaju nešto što svako  voli zaslužiti, a pozorište lutaka zadnjih 20 godina zaslužilo je preko 60 raznih nagrada, mnoge gran prije  na značajnim  međunarodnim festivalima. Najvažnije je od svega što smo negdje 2000-te odlučivali da li ćemo biti pozorište koje će raditi samo da bi imalo što veći broj publike, da bi imali veći broj premijera ili ćemo insistirati na kvalitetu. Mi smo insistirali na kvalitetu od prvog dana. Pozivali smo najbolje lutkarske stvaraoce iz Evrope i zaista smo u mnogo čemu bili oni koji postavljaju standarde.Postavljati standarde u bilo kojoj umjetnosti je veoma težak i odgovoran zadatak, a mi smo baš na ovaj način birajući najbolje saradnike učili mnogo o lutkarstvu, naučili mnogo i to sve uspijeli prezentirati na najznačajnijim međunarodnim  lutkarskim festivalima.