videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Veliki broj gostiju na kladanjskom skijalištu

Zbog pandemije i ograničenja putovanja turističke atrakcije traže se u Bosni i Hercegovini. Federalna televizija provjerila je kakvi su uvjeti za skijanje u Kladnju i ima li turista.

Zbog aktuelne pandemije i dovoljnih količina snijega, ove godine iznimno veliki broj gostiju na ovom skijalištu.

“Uživamo s djecom, s obzirom na pandemiju, prekrasno je, predivno”, kaže Zlata Smajić.

“Odlično je i konačno da se građani TK-a okrenu svojim turističkim kapacitetima, da popravimo malo ekonomsku sliku našeg kantona”, mišljenja je Izudin Maleškić.

“Razvoj domaćeg turizma je došao u fokus prošle godine, sasvim sigurno da će to biti i ove godine jer puno ljudi boravi u prirodi, na planinama”, smatra Jusuf Čavkunović, načenik Kladnja.

Ski lift se nalazi na oko 700 metara nadmorske visine, pristupačan je i vrlo blizu gradskom središtu.

Za one koji još ne vladaju dobro vještinom skijanja, u osnove ih upućuju članovi Skijaškog kluba Kladanj. Cilj im je da što više osoba, pogotovo mladih, zavoli ovaj sport.

“Skijaški klub koji aktivno učestvuje u svim trkama koje organizuje Skijaški savez BiH. S obzirom na to da smo mala sredina, naš plasman je do 10. mjesta, što je za nas ogroman uspjeh. Za Kladnjake kažu kada ne bi znali skijati, to bi bilo isto kao za Dalmatince kada ne bi znali plivati”, kaže Nedžad Ahmetspahić, predsjednik UO Ski kluba “Kladanj.”

Prošle godine plato za odmor na skijalištu je proširen, a nadaju se da će uskoro osigurati i opremu za vještačko osnježavanje.

federalna.ba

Kladanj skijanje