Velika Britanija-sutra veliki štrajk u brojnim sektorima
(Izvor: Federalna)

Velika Britanija-sutra veliki štrajk u brojnim sektorima

U Velikoj Britaniji za sutra je zakazan najveći štrajk u proteklih nekoliko decenija pošto će zaposleni iz mnogih sektora prekinuti rad i tražiti povećanje plata u skladu sa rastom inflacije.

Sutra će u štrajk stupiti prosvjetni radnici iz Nacionalnog sindikata obrazovanja u Engleskoj i Velsu što će uticati na 23.400 škola.

Iz Nacionalnog sindikata obrazovanja, koji je sa 500.000 članova najbrojniji u ovoj oblasti u zemlji, saopšteno da su vlasti ponudile povećanje od pet odsto što je jednako ranijem smanjenju primanja.

Više od 70.000 radnika na 150 univerziteta koje predstavlja sindikat za univerzitete i koledže stupiće u štrajk usljed spora oko primanja.

Više hiljada mašinovoća iz sindikata ASLEF i RMT, takođe će stupiti u dvodnevni štrajk nakon što su odbili ponudu za povećanje plata. U jednodnevnu obustavu rada uključiće se i više od 100.000 radnika iz sindikata Državnih institucija i javnih tijela.

U štrajk će se uključiti osoblje iz Ministarstva saobraćaja, obrazovanja, rada i penzija, zdravstva i socijalnu pomoće, te unutrašnjih poslova.

Među službama obuhvaćenim štrajkom su i Nacionalni auto-putevi, Agencija za pomorstvo i Obalska straža, te Agencija za vozače i standard vozila.

Radnici zdravstvenih službi, takođe su, prvi put najavili koordinisani štrajk 6. februara, i to će biti najveći protest u britanskoj Nacionalnoj službi zdravstvene zaštite.

federalna.ba/Srna

štrajk
SBK škole štrajk
0 30.03.2023 17:20
RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Zenica rudnik štrajk
0 28.03.2023 17:18
Njemačka štrajk Federalni radio
0 27.03.2023 17:39