Velika Britanija: Štrajk zaustavio vozove
(Izvor: AA)

Velika Britanija: Štrajk zaustavio vozove

Oko 40.000 radnika na željeznicama u Velikoj Britaniji danas štrajkuje zbog malih plata i loših uslova rada, a saobraća samo petina vozova u ovoj državi.

Do dvadesetčetveročasovnog štrajka došlo je mjesec dana nakon početka iskazivanja nezadovoljstva zaposlenih u ovoj oblasti kada su zaustavljeni vozovi širom zemlje na početku sezone ljetnjih godišnjih odmora,

Radnici traže da im se obezbijede bolje plate i uslovi rada, kao i sigurnost posla, a britanske željeznice pokušavaju da se prilagode novim navikama u putovanjima do kojih je dovela pandemija koronavirusa. Željezničke kompanije pokušavaju smanjiti troškove i broj zaposlenih.

Do sada nije bilo napretka u pregovorima. Sindikat radnika u željeznici, pomorstvu i transportu saopštio je da najnovija ponuda poslodavaca za povećanje plata nije prihvatljiva zbog rasta inflacije  koja trenutno iznosi 9,4 posto i povećanja troškova života. Sindikat optužuje Vladu da sprečava željezničke kompanije da ponude veće povećanje, a iz Vlade tvrde da nisu direktno uključeni u spor.

Tokom prošlog mjeseca organizovana su ukupno tri štrajka, još jedan je najavljem za subotu, te još tri u avgustu.

federalna.ba/AA
štrajk željeznice Velika Britanija
Hollywood scenaristi štrajk
0 25.09.2023 08:33
voz Velika Britanija preminuli
0 18.09.2023 14:27
Studentski centar Sarajevo Nedžarići štrajk
0 15.09.2023 19:05