Velika Britanija: Iran nikada ne smije nabaviti nuklearno oružje
(Izvor: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Velika Britanija: Iran nikada ne smije nabaviti nuklearno oružje

Iran nikada ne smije nabaviti nuklearno oružje, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Velike Britanije James Cleverly.

"Iran i dalje širi svoj nuklearni program", rekao je na Twitteru, dodajući da je to "još više dokaza opasnosti koju iranski režim predstavlja po globalnu bezbjednost":

"Režim koji brutalno tlači svoj narod sigurno će prijetiti našim prijateljima i saveznicima u inostranstvu. Iran nikada ne smije nabaviti nuklearno oružje."

Njegovi navodi uslijedili su nakon zajedničke izjave G7 u kojoj se osuđuje ranija odluka Irana da poveća proizvodnju uranijuma u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow kao odgovor na rezoluciju tijela Ujedinjenih nacija za nadzor nuklearnog oružja.

Upravni odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) od 35 članova usvojio je rezoluciju prošle sedmice, tražeći od Irana da hitno sarađuje u istrazi o tragovima uranijuma pronađenim na tri neprijavljena mjesta.

Obogaćivanje do 60 posto i dalje je ispod oko 90 posto potrebnih za oružje, ali je mnogo više od onoga na šta je Iran pristao nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

federalna.ba/AA

Velika Britanija Iran nuklearno oružje