videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

Veleposlanik Izraela i savjetnik RH u posjeti Širokom Brijegu

Nakon Posavskog i Kantona 10, veleposlanik Države Izrael u Bosni i Hercegovini Noah Gal Gendler i savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH Mladen Glavina bili su u radnoj posjeti Širokom Brijegu. Razgovaralo se o mogućnostima razvojne suradnje na relaciji BiH – Izrael – Republika Hrvatska, u kojoj svoju razvojnu priliku vidi i Zapadnohercegovčki Kanton.

Trilateralna suradnja značila bi razmjenu stručnosti i iskustava Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju sRepublikom Hrvatskom i tri kantona u našoj zemlji. Razgovaralo se, među ostalim, o poljoprivredi, turizmu, obnovljivim izvorima energije te inovacijama u malom i srednjem poduzetništvu.

“Mi u BiH vidimo, i u ovom kantonu i drugim kantonima koje smo posjetili vidimo partnere koji jako dobro razumiju potencijale novih inovacija i tehnologija, dakle ne sve što je nama dobro da je i vama dobro, ali na kraju vi ćete biti ti koji će odlučiti šta je vama najbolje”, rekao je Noah Gal Gendlera, veleposlanik države Izrael u BiH.

“Mi ćemo kao Vlada R Hrvatske pomoći ovu iznimno vrijednu suradnju. I država Izrael je država koja ima impresivne rezultate na globalnoj razini u svim ovim područjima koja nas zanimaju”, smatra Mladen Glavina, savjetik u Veleposlanstvu RH u BiH.

Zapadnohercegovački kanton u okviru ove suradnje vidi svoju razvojnu priliku. Na njoj je da kroz zakonsku regulativu omogući nastavak započetih i pokretanje novih projekata.

„Prezentirali smo našu županiju sa svih aspekata, njezin položaj, njezine potencijale, naše razvojne programe itd, znamo da je Izrael uvijek interesantan kada je u pitanju primjenjivanje novih tehnologija“, smatra Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona.

Cilj održanih sastanaka u tri kantona je prikupiti više informacija da bi se odlučilo o konkretnim projektima buduće suradnje. Slijede, poručeno je, kontinuirani razgovori, a potom, kada epidemiološke prilike budu bolje, obostrana posjeta da bi nešto od bogatih iskustava i znanja Izraela primijenili i na domaćem terenu.

federalna.ba/Rosanda Zovko

Izrael Hrvatska Široki Brijeg