Većina fudbalera koji su igrali u Kataru ne žele da se SP održava tokom zime
(Izvor: EPA-EFE/Ronald Wittek)

Većina fudbalera koji su igrali u Kataru ne žele da se SP održava tokom zime

Većina fudbalera koji su igrali na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru ne želi da se turnir ponovo održi u novembru i decembru, saopštio je danas Sindikat profesionalnih fudbalera FIFPRO. Navodeći kratko vrijeme za pripreme i oporavak igrača učesnika Svjetskog prvenstva koje je organizovano usred klupske sezone u Evropi, FIFPRO je saopštio da je u istraživanju izražena zabrinutost igrača zbog fizičkog i psihičkog umora koje su osjetili u januaru.

Francuski fudbaler Raphael Varane odlučio je prošlog mjeseca da u 29. godini završi reprezentativnu karijeru i to je zabrinjavajući znak, rekao je generalni sekretar FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann

"Plašim se da on neće biti posljednji ako ovako nastavimo", rekao je Baer-Hoffman, navodeći sve gušći kalendar sa novim takmičenjima uz više ekipa učesnica i više utakmica.

Sindikat je pitao fudbalere koji su igrali u Kataru u vezi termina i 64 odsto igrača reklo je da više vole tradicionalni termin u junu i julu. Njih 11 odsto reklo je da im se dopada termin u novembru i decembru. "Interesantno je da od anketiranih igrača koji su igrali na prethodnim svjetskim prvenstvima, nijedan od njih nije bio za zimski raspored", navodi se u istraživanju.

Svjetsko prvenstvo u Kataru održano je prošle zime zbog visokih temperatura u toj zaljevskoj državi tokom ljeta. Umjesto 32 dana, turnir je trajao 29, ali su pojedina takmičenja u domaćim ligama počela samo sedam dana po završetku Svjetskog prvenstva.

U istraživanju se navodi da je 20 odsto igrača sa Svjetskog prvenstva reklo da su u januaru osjećali "izuzetno visok nivo emotivnog i psihičkog umora", u poređenju sa normalnom sezonom. "Ponavljanje onoga što smo sada imali (u Kataru) nije prihvatljivo i ne bi trebalo da bude održiva opcija ni za koga", naveo je Baer-Hoffman.

federalna.ba/Beta

Svjetsko prvenstvo zima
Reprezentacija BiH u hokeju Skenderija Svjetsko prvenstvo Iran
0 23.02.2024 09:36
hokej Svjetsko prvenstvo Hokejaška juniorska reprezentacija BiH
0 27.01.2024 12:45
Indija zima ovce poljoprivrednici
0 22.12.2023 13:16